Verseny az Opelért

Tovább tart a Fiat és a Magna versenyfutása az Opelért. Csütörtöki sajtóértesülések szerint mind az olasz autógyár, mind az osztrák-kanadai alkatrészgyártó, illetve beszállítói vállalat megerősítette eltökéltségét az anyavállalat General Motors súlyos pénzügyi válsága miatt ugyancsak nehéz helyzetbe került, korábban nagy tekintélyű német autógyár átvétele iránt.

A két németországi üzleti napilap, a Financial Times Deutschland és a Handelsblatt egyaránt arról számolt be, hogy a Fiat  pontosította az átvétellel kapcsolatosan korábban Karl-Theodor zu  Guttenberg gazdasági miniszternek előterjesztett terveit, különös  tekintettel a kaiserslauterni gyár esetleges bezárására. A legújabb  információk szerint az alkatrészeket, illetve motorokat előállító -  legkisebb - németországi gyárat mégsem zárnák be, ugyanakkor két  másik üzemben, Rüsselsheimben és Bochumban csökkentenék a gyártást.  Az Opel németországi központja a Fiat "befutása" esetén Rüsselsheim  maradna.

Miközben az Opel alkalmazottai, továbbá az üzemi tanácsok,  valamint szakértők körében változatlanul nagy a bizalmatlanság az  olasz Fiattal szemben, az osztrák-kanadai Magna ismét jelezte, hogy  komolyan érdeklődik a  német gyár iránt. Egyes értesülések szerint  mindezt a GAZ oroszországi autógyárral együttműködve tenné, ami az  Opel számára orosz piaci esélyeket is biztosíthatna.

Az Opelnek támogatást ígérő, a segítséget azonban egy erős és  megbízható beruházó jelentkezéséhez kötő német kormány egyelőre nem  kötelezte el magát "egyetlen irányban" sem. Csütörtöki  sajtóértesülések szerint ugyanakkor a kormány felkészült arra, hogy  az anyavállalat General Motors a legközelebbi jövőben teljes  mértékben fizetésképtelenné válik, s csődvédelmet kér. A kormány  állítólag egyfajta válságtervet dolgozott ki erre a helyzetre, ami  magában foglalja az Opel rendkívüli megsegítését.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.