Veresnek van vészforgatókönyve

A kormánynak van vészforgatókönyve arra az esetre, ha a magyar gazdaság visszaesése nagyobb lesz, mint 3,5 százalék - mondta Veres János pénzügyminiszter egy hétfő reggeli televíziós műsorban.

Mivel a magyar gazdaság nyitott és a GDP alakulására erősen hat a német export, ha a német gazdaság a most jelzett három százaléknál is mélyebb recesszióba kerül, akkor a magyar GDP is erőtelesebben visszaeshet. Akkor kerülhet sor a vészforgatókönyv alkalmazására - mondta az m1 Napkelte című műsorában Veres János. Részleteket erről nem kívánt említeni.

A pénzügyminiszter hangsúlyozta: a magyar kormány új adócsomagja két meghatározó szempontot vesz tekintetbe. A GDP alakulásánál az Európai Bizottság érvényes, Magyarországra vonatkozó prognózisát, valamint azt, hogy továbbra is érvényes a GDP-arányos államháztartási hiánycél, ami 2,9 százalék.
Ha ez utóbbit nem sikerül teljesíteni, akkor ismét a túlzott deficit eljárási szabályt terjesztheti ki Magyarországra az Európai Unió, ami az EU-s támogatások elvesztésével járhat. Ezt mindenáron el kell kerülni - közölte Veres János.


A pénzügyminiszter szerint az új adócsomag a költségvetés 2009. évi egyenlegére semleges hatású.
Az EU kölcsönének második részéből most lehívható 2 milliárd euró a jegybank devizatartalékait növeli - jelezte Veres János, aki elmondta azt is, hogy a 20 milliárd euró összegű nemzetközi pénzügyi mentőcsomagból az elmúlt négy hónapban közel 2 milliárd eurót adósságcsökkentésre fordított az Államadósság Kezelő Központ. Ennek keretében főleg korábban kibocsátott állampapírokat vásárolt vissza.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.