Veres nyárra ígéri az euródátumot

A Moody's Magyarországot esetleg leminősítő döntésének nincs reális alapja - mondta egy reggeli televíziós műsorban Veres János pénzügyminiszter, aki szerint az év közepén lehet kijelölni az euró bevezetés céldátumát. A Reformszövetség eközben újabb támogatóra lelt programjához az AmCham személyében.

A közszolgálati televízió Nap-kelte című műsorában Veres János kifejtette: az elmúlt két hétben bejelentett program, amelyet  szakértőkkel, társadalmi partnerekkel egyeztet még a kormány, olyan  makrogazdasági keretet teremthet, ami belátható időn belül az  eurózónába vezeti Magyarországot. Az euró bevezetés céldátumát az év közepén, szeptember végén lehet kijelölni - rögzítette a pénzügyminiszter.

Veres János pénzügyminiszter a Parlamentben
Veres János pénzügyminiszter a Parlamentben

Az euró előszobájába, az ERM-2-be való belépéskor rögzített  árfolyam, amelytől plusz-mínusz 15 százalékkal lenghet ki a forint, nem feltétlenül azonos azzal az árfolyammal, amely később az euró  bevezetéskor lesz meghatározva - mondta a pénzügyminiszter. Az  átmeneti időszak éppen arra szolgál, hogy kialakuljon az a piaci árfolyam, amelyen aztán csatlakozik az ország az euró övezethez - tette hozzá.

Mindehhez persze az kell, hogy a kormány programjához meg lehessen szerezni a parlamenti többséget - magyarázta a  pénzügyminiszter, hozzátéve, hogy a program biztosíthatja hosszabb  távon is az államháztartás alacsony hiányát és a célon belül tartott inflációt. A Reformszövetség által összeállított, radikálisabb adó és járulékcsökkentéssel összekapcsolt kiadáscsökkentési program kérdése, hogy lehet-e hozzá parlamenti és társadalmi támogatást  szerezni - vetette fel Veres János, aki pénzügyminiszterként a  gazdaság és a társadalom területén a legmélyrehatóbb strukturális, szerkezeti reform híve.

A kormány nyitott a Reformszövetség javaslatai iránt, ugyanakkor  "a Reformszövetség kiadáscsökkentési javaslatai nem megalapozottak"  - jelezte a pénzügyi tárca vezetője. "Az euró csatlakozás kapcsán, a jelenlegi világgazdasági válság  miatt a magyar kormány határozott szándéka, hogy Brüsszelben felveti  az euróhoz való csatlakozás szabályrendszerének rugalmasabb  alkalmazását" - fogalmazott a pénzügyminiszter, aki szerint egy  ilyen döntés után például nem szükséges egy országnak két évet  eltölteni az ERM-2 rendszerben.

"Nem arról van szó, hogy a magyar kormány a maastrichti kritériumok megváltoztatását, azok fellazítását kezdeményezi, hanem  arról, hogy a csatlakozási folyamat gyorsítását javasoljuk" - rögzítette a magyar álláspontot Veres János. Véleménye szerint az eurózóna stabilitásához is hozzájárulhat az, ha gyorsan tudnak  csatlakozni azok az országok, amelyek jelenleg az Európai Unión belül, de a zónán kívül vannak.

Visszatérve a Reformszövetséghez: az ad hoc szakmai szerveződés javaslatcsomagjával egyetért az Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham) is, mert olyan lépéseket irányoznak elő a következő évekre, amelyek - eltökélt és  erőteljes megvalósítást feltételezve - ismét növekedési pályára állíthatják a magyar gazdaságot - áll az AmCham közleményében. Az amerikai ipari és kereskedelmi cégek magyarországi érdekképviselete egyetért azzal, hogy a jelenlegi súlyos gondok legfőbb oka a hanyatló versenyképesség, az alacsony szintű foglalkoztatás, illetve az, hogy  túlságosan kevesen fizetnek adókat és vesznek részt a közterhek viselésében. A bajok okaként a közlemény megemlíti még a túlköltekező és túlságosan nagy méretű államot is. Az AmCham úgy véli, hogy az állami kiadások jelentős  lefaragásával számottevően javulna az ország nemzetközi versenyképessége.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.