Veres gyorsabban törlesztene

A pénzügyi válság miatt Magyarország a tervezettnél sokkal hamarabb törlesztheti adósságait - idézi az APA hírügynökség Veres Jánost, aki Brüsszelben nyilatkozott az osztrák hírügynökségnek és a Wirtschaftsblatt című lapnak. A pénzügyminiszter megemlítette, hogy a válság következtében Magyarország megfontolja a korábbi euróbevezetést.

Az euro számos jelentős előnyt hozhat Magyarország számára - fejtette ki Veres János. A pénzügyminiszter szerint a közös európai valuta megkíméli az országot a spekulációs kockázatoktól, a külkereskedelem kiszámíthatóbbá válhat, szemben a mostani helyzettel, amikor a forintárfolyam mozgása igen nagy. A kormánynak nincs hivatalos eurózóna belépési célja, de Magyarország 2009 végén már csatlakozni akar az eurózóna előszobájának számító ERM-2 rendszerhez.

Az euro bevezetéséig esetleg néhány strukturális reformot is végrehajthat Magyarország például az adók, illetve a szociális és önkormányzati rendszer területén - említette Veres, és felsorolta a költségvetési kiadások visszafogására tett intézkedéseket.

Magyarország jövőre nem lépi át a maastrichi hiánycélt: a kormány 2009-re a GDP 2,6 százalékára rúgó államháztartási hiányt  tervez. Az Európai Unió jövőre 3,3 százalékos hiányt prognosztizált, az államadósságot pedig a GDP 66 százalékára becsülte. A maastrichti  kritériumokban 3 százalékos deficitkorlát és legfeljebb 60 százalékos GDP-arányos államadósság szerepel.

Veres bízik abban is, hogy Magyarország az inflációt is gyors ütemben tudja csökkenteni, ahogyan azt az euróövezeti belépés is megköveteli. Nehezebb a kamatkritérium teljesítése, mivel az  alapkamat jelenleg 11 százalékos, viszont a maastrichti kritériumok  szerint a hosszú távú hitelek kamata 2 százalékpontnál nem lehet magasabb, mint a három legalacsonyabb inflációs mutatóval rendelkező uniós tagországban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.