Veres: várhatóan a prognosztizáltnál nagyobb lesz a visszaesés

Alighanem a februárban prognosztizáltnál is nagyobb lesz a gazdasági visszaesés - mondta Veres János pénzügyminiszter. Hozzátette: a miniszterelnök-jelölt által eddig ismertetett válságkezelő program lépéseit támogatja, azok döntő része a Pénzügyminisztérium (PM) korábbi javaslataiból származik.

Veres János azt mondta, hogy a februárban prognosztizáltnál is nagyobb gazdasági visszaesésre számítanak. Magyarázatként hozzáfűzte: az OECD új előrejelzése, az Európai Unió (EU) tagországainak elsősorban a magyar exportot befolyásoló gazdasági adatai, illetve a németországi számok rosszabbak az eddig megismerteknél. A pénzügyminiszter szerint az új kormánynak egyszerre kell csökkentenie a kiadásokat és elindítania a strukturális átalakításokat, valamint döntenie kell az adó- és járulékrendszer változásairól. A strukturális átalakításoknak érinteniük kell a nyugdíj-, a szociális, és a gázártámogatás rendszerét. A pénzügyminiszter hozzátette, hogy Bajnai Gordonnal eddig csak a programról egyeztetett, jövőbeni szerepvállalásáról nem.

Arra a kérdésre, hogy az adórendszer átalakításában az új kormány továbbra is tartja-e magát a "nullszaldós" csomaghoz, a pénzügyminiszter azt mondta: szükség van a változtatásra a versenyképesség szempontjából, de mivel a gazdasági kilátások tovább romlanak az idén, nincs realitása egy, a költségvetés szempontjából negatív eredményt hozó adójavaslat elfogadásának. Veres János kérdésre válaszolva leszögezte, vita van az MSZP-ben arról, hogy miként lépjék meg a további megszorítást. Hozzátette: már csak minimális mértékben lehet olyan kiadáscsökkentést végrehajtani, amely a kereslet csökkenésen keresztül közvetlen módon rontja a növekedést. A pénzügyminiszter elmondta: a 13. havi nyugdíj teljes megszüntetése csökkenti a keresletet, de ez a lépés egy évre 160 milliárd forintos kiadáscsökkentést jelent.

A "hiány elengedését" firtató kérdésre a politikus kijelentette: nem ismer az EU-n belül olyan döntést, amely lehetővé tenné, hogy a háromszázalékos idei célt túllépje az ország. „Bár ez a lépés közgazdaságilag racionális lenne, ma nincs ilyen felhatalmazásunk" - fogalmazott Veres János. A mostani költségvetés alapján teljesíthető a 3 százalékos hiánycél - ezt már a kormányszóvivői tájékoztatón tette hozzá az előzőekhez a pénzügyminiszter - ha rosszabb a vártnál a gazdasági növekedés, és emiatt elmaradnak állami bevételek, az további intézkedéseket igényel, de konkrét összegről még korai beszélni - ismertette. Három tartalék volt az idei költségvetésben, az általános tartalék teljes egészében nem zárolható, jelentős részét meg kell tartani. A másik tartalék nagy részét a közszféra béreinek korrigálása érdekében már felhasználták, a harmadik tartalék, 75 milliárd forint a költségvetésben megvan, és megtakarítható.

A pénzügyminiszter ugyancsak a kormányszóvivői tájékoztatón elmondta: az elmúlt két és fél évben az ország rekordméretű és sikeres államháztartási konszolidációt hajtott végre. Hangsúlyozta: az elmúlt két és fél év során a bruttó hazai termékhez mért államháztartási deficit a 2006. évi 9,3 százalékról csökkent 2008 végére 3,4 százalékra. Ez úgy következett be, hogy eredetileg a konvergenciaprogramban Magyarország azt vállalta, hogy 2008 végére 4,3 százalék lesz a GDP-hez viszonyított államháztartási deficit, így még ennél is erőteljesebb csökkenés következett be a 3,4 százalékos GDP-arányos hiánnyal. A pénzügyminiszter arról is szólt, hogy 2007-re a kormány eredetileg 6,8 százalékos hiányt vállalt a konvergenciaprogram szerint, ez végül 5 százalék lett GDP-arányosan.

Bajnai Gordon miniszterelnök-jelölt eddig ismertetett programját támogatja a miniszter. Mint mondta: a gazdasági miniszter által a szocialisták előtt eddig kifejtett intézkedések jó részét a Pénzügyminisztériumban készítették elő, ezeket adta át a kormányfőjelöltnek - mondta az MTI-nek.

Veres János kiemelte: az átadott javaslatsort a kormány korábban nem támogatta, csak egy részét fogadta el, "nem volt hozzá politikai akarat, hogy a konfliktusos döntéseket felvállaljuk". A pénzügyminiszter felidézte, hogy szombaton az MSZP székházában négyszemközti, csak a programról szóló megbeszélést folytatott Bajnai Gordonnal. Sem saját szerepvállalásáról, sem más tárcák vezetőiről nem beszéltek."A miniszterelnök joga eldönteni, hogy kit hív meg a kormányába" - fogalmazott Veres János.

Arra a kérdésre, hogy Bajnai Gordon a PM-s javaslatokat leszavazó kormányüléseken miként foglalt állást, Veres János csupán annyit mondott: "hasonlóan láttuk a válságkezelés kapcsán megteendő intézkedéseket". A politikus elmondta még, hogy Bajnai Gordonnak és az MSZP-nek is voltak feltételei az együttműködésről, hangzottak el javaslatok, de még nem született meg a megállapodás.

Majd a szocialista frakció ülésen derül ki, hogy a frakció támogat-e egy újabb kiadáscsökkentő csomagot - mondta a politikus. Hozzátette: ma az MSZP-n belül abban alakult ki nem kizárólagos, de többségi vélemény, hogy el kell kerülni az előre hozott választást, és kormányt kell alakítani, mert a válságkezelést egy működőképes kabinet tudja végrehajtani. A miniszter szerint az a fontos, hogy a most felálló kormány elérje, 2010-re legyen költségvetése az országnak, mert ez a stabilitást szolgálja.

Veres János elmondta: 2010-ben nyolc év kormányzás után az MSZP-nek hosszú "sikerlistája" lesz. Ezek között az autópálya-építéseket, valamint az új közpénzügyi rendszert és a strukturális átalakításokat említette, amelyek eredményeképpen tartósan 3 százalék alatt van az államháztartási hiány.

"A napi politikai, időnként mocsárra emlékeztető viták nem fogják semmissé tenni, hogy Magyarország milyen látványos fejlődést ért el" - jelentette ki a miniszter. Veres János elismerte, hogy az MSZP nem tudott az eredményekből tőkét kovácsolni. Mint mondta, ennek oka, hogy a szocialisták gyengék voltak az elért eredmények bemutatásában, és az ellenzékkel folytatott sekélyes politikai viták is sokszor elterelték a lényegről a figyelmet.

A szocialisták rossz megítélésében szerepe van annak is, hogy "rendkívül rosszkor jött nekünk a válság" - mondta a miniszter. Kiemelte: bárki kormányozna ebben az időszakban Magyarországon, nem tudná a válságot megállítani az országhatáron. Veres János szerint a válságkezelés ügyében Magyarország teljesítménye a jobbak közé tartozik az Európai Unióban.

Varga Mihály: kétségesek a Veres János által közölt számok

Varga Mihály, a Fidesz alelnöke kételkedik azokban a makrogazdasági adatokban, amelyekről szerdán adott tájékoztatást Veres János pénzügyminiszter. "Nekem jogom van kételkedni ezekben a számokban, tekintettel arra, hogy a pénzügyminiszter már elég sokszor megvezette ezt az országot" - fogalmazott a politikus szerdai sajtótájékoztatóján.
Arra a kérdésre, hogy a Fidesz szerint felmerülhet-e, hogy kozmetikáztak ezeken a számokon, az Orbán-kormány pénzügyminisztere úgy válaszolt: "mi az hogy, nagyon is"

Az ország adósságfinanszírozása biztosított

Magyarország adósságfinanszírozása biztosított - válaszolta Veres János pénzügyminiszter szerdán kormányszóvivői tájékoztatón újságírói kérdésre. Hozzátette: az IMF és az EU hitelkeretével 2009-ben és 2010-ben is finanszírozható az ország. A magyar kormánynak nem volt tudomása a Mol részvény-tranzakcióról - erősítette meg kérdésre ismételten a pénzügyminiszter. "Sem az osztrák, sem az orosz kormánytól előzetesen tájékoztatást erről nem kaptunk" - mondta.

Veres János pénzügyminiszter beszél a kormányszóvivõi tájékoztatón a Miniszterelnöki Hivatal konferenciatermében.
Veres János pénzügyminiszter beszél a kormányszóvivõi tájékoztatón a Miniszterelnöki Hivatal konferenciatermében.
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.