Kunyhótól a kastélyig: magánszállások a neten

Kiugróan megnőtt tavaly az Airbnb népszerűsége világszerte és Magyarországon is. Az üresen álló magánszállásokat közvetítő közösségi oldalon a 2008-as indulás óta több mint 4 millióan foglaltak szállást, ebből 3 millióan tavaly.

A közösségi szállásközvetítő ötletét és üzleti modelljét az élet szülte. Az Airbnb alapítói az üresen álló, kihasználatlan vagy drága bérleti díjú magánlakások, apartmanok hasznosítására keresték a megoldást, s meg is találták egy olyan időszakban, amikor saját városukban, San Franciscóban egy konferencia miatt minden hotel megtelt, s a látogatók nem találtak egyéb szálláshelyet.

A 2008-ban létrejött vállalat globális, online platformjáról ma a világ minden táján lehet privát, főként városi szálláshelyet foglalni. Az üzleti modell lényege, hogy a jelenlegi nehéz gazdasági környezetben kihasználatlan tereik kiadásával a felhasználók extra bevételhez juthatnak, miközben hasonló gondolkodású embereket ismerhetnek meg. Az Airbnb ehhez nyújt ingyenes technológiai segítséget és tanácsadást, s csak a tényleges forgalomból veszi ki a részesedését. A magánkézben lévő ingatlanok turisztikai hasznosításából nem mellesleg a helyi közösségek is profitálnak, hisz a vendégek nem a szállodák szolgáltatásait veszik igénybe, hanem a sarki boltban vásárolnak, és a környékbeli éttermeket, kávézókat, bárokat részesítik előnyben.

Az indulás óta a szolgáltatás népszerűsége a kezdeti lassú növekedés után 2012-ben kiugróan megnőtt: az oldalon keresztül eddig több mint 4 millióan foglaltak szállást, ebből 3 milliót a tavalyi évben. A rendszerben szállásadóként vagy vendégként részt vevők 70 százaléka barátoktól vagy családtagoktól szerzett tudomást a lehetőségről.

A dinamikus növekedés okaként budapesti sajtótájékoztatóján Lena Sönnichen, az Airbnb Európáért felelős közösségi média és PR vezetője többek közt azt a 2010 óta egyre erősödő trendet nevezte meg, hogy a turizmusban is a már adott lehetőségek jobb kihasználása dívik az ingatlanvásárlás vagy -építés helyett.

Az Airbnb-n jelenleg 192 ország közel 35 ezer városának több mint 300 ezer szálláshelye (a szobától a kunyhón át a kastélyig) böngészhető.

Dinamikusan nő a Magyarországra érkezők száma

Az oldalon keresztül Magyarországra utazó vendégek száma 2011 és 2012 között több mint 450 százalékkal növekedett. Az Airbnb-vel Magyarországról külföldre utazók száma is körülbelül 400 százalékkal nőtt egy év alatt.

Hazánkban jelenleg körülbelül 1800 lefoglalható szálláshelyet kínál az oldal, ennek túlnyomó többsége Budapesten található, üresen álló lakás vagy kiadó szoba. A hozzánk érkező vendégek jellemzően 6 éjszakát töltenek itt, de tavaly szilveszterkor egyetlen éjszakára 1000 foglalás jutott, tehát a szálláshelyek többsége ki volt használva. Magyarországon a forgalom növekedése jó ideje 10 százalékos havonta, tehát hazánk egyre népszerűbb az otthonosabb szálláslehetőséget kereső turisták körében – mondta el Lena Sönnichen.

A vendéglátók és vendégek biztonságáról a mintegy 40 féle bizalmi és biztonsági kritérium gondoskodik. A vendéglátó például csak 24 órával a szállás elfoglalása után kaphatja meg a pénzét, addig a közvetítő cég azt magánál tartja, hogy a vendég visszakaphassa azt, ha megérkezvén nem olyan körülmények fogadják, mint amiben előzőleg megállapodtak. Az alapárat egyébként az Airbnb állapítja meg a szálláshely paraméterei alapján, de a bérbe adó, ha akar, kérhet előleget vagy felszámolhat plusz költséget az extra szolgáltatásaiért – mondta el az Európáért felelős közösségi média és PR vezető.

A San Franciscó-i központú vállalat számos irodával rendelkezik szerte a világon, melyek 24 órás ügyfélszolgálatot is ellátnak. Magyarul a bécsi irodában kaphatnak tájékoztatást vagy segítséget az érdeklődők.

Bármilyen szállást lehet találni
Costa Rica
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.