Véleményt mondott az EKB a devizahiteles csomagról

Az EKB szerint az árfolyamgát-szabályozás hátrányos következményekkel járhat a gazdaság hosszú távú növekedési kilátásaira.

Az Európai Központi Bank (EKB) szerint rövid és középtávon kedvező hatást fejthet ki a bankok eszközminőségére a kormány és a Magyar Bankszövetség megállapodása a lakossági devizakölcsönök törlesztési árfolyamának rögzítéséről, hosszabb távon viszont stabilitási kockázatot okozhat a megállapodás nyomán kialakított árfolyamgátrendszer.

Az EKB a devizajelzáloghitel- és lakáshitel-megállapodásokról készíttetett, a szervezet honlapján szerdán megjelentetett jogi szakvéleményében egyebek között azt írta, hogy a parlamentben március 19-én elfogadott új árfolyamgát-konstrukció a piaci árfolyam alatti törlesztés lehetősége révén "gyengíti az ügyfelek kockázati tudatosságát a rögzítés időtartama alatt", ami "potenciális kockázatot jelenthet a bankrendszer stabilitására a program lejáratakor, amikor az ügyfelek törlesztőrészletei megemelkednek a külön számlán felhalmozódott tartozás törlesztése céljából".

Az EKB szerint a szabályozás hátrányos következményekkel járhat a gazdaság hosszú távú növekedési kilátásaira.

Kifogásolta az EKB, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium nem megfelelően választott időpontot a szabályozásról az EKB-val folytatandó konzultációhoz. Az EKB "elvárja", hogy a tárca "a jövőben tegyen eleget az EKB-val való konzultációs kötelezettségének" – áll az április 5-i keltezésű véleményben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.