Végzett a Fidesz Sárváron - Év végére csúszhat a költségvetés

Befejeződött a Fidesz-KDNP frakcióülése Sárváron. A nagy mondások lehetőségét Orbán Viktor átengedte Rogán Antalnak.

A sárvári kihelyezett frakcióülés után a Fidesz politikusa arról beszélt: a költségvetés tartható, de még változhat. Szeretnénk megállapodni az IMF-fel, de nem mindegy, hogy milyen áron. Változik a választási, közigazgatási és közoktatási törvény is, hozzányúlnak a kampányfinanszírozáshoz - számolt be az Index.

A képviselőktől származó nem hivatalos információk szerint az állítások ellenére a frakcióülésen sem szerdán, sem csütörtökön ne jött elő érdemben az IMF-hiteltárgyalások ügye.

„A költségvetés tekintetében a frakció áttekintette a célokat, és úgy találták, hogy a munkahelyvédelmi akcióterv továbbra is alapvető fontosságú. A frakció elvárja a kormánytól, hogy az abban szereplő célokat megvalósítsák” – mondta Rogán, de hozzátette, lesz még néhány változtatás az eredeti beadványhoz képest.

„Azt gondoljuk, hogy tartható a költségvetés a jelenlegi formájában is, ugyanakkor tudjuk, hogy az Európai Bizottságnak a költségvetés kapcsán vannak javaslatai, észrevételei” – mondta Rogán. Egyetértenek az IMF-fel és az Európai Bizottsággal abban, hogy csökkenteni kell az államadósságot és alacsony szinten kell tartani a költségvetés hiányát. „Úgy gondoljuk, hogy az IMF-megállapodás érdekében szükség van a költségvetés módosítására” – tette hozzá.

A frakcióvezető azt mondta: a jelenlegi nemzetközi gazdasági környezetben bármikor előfordulhat, hogy szükségessé válik a költségvetés számainak a módosítása, vagyis azt nem pusztán csak az IMF-megállapodás indokolja. Jelenleg két verzión gondolkodnak, vagy kitolják a költségvetésről szóló zárószavazást év végére, vagy elfogadják azt jelenlegi formájában, esetleg kis módosításokkal, és év vége előtt még felülvizsgálják az aktuális helyzetnek megfelelően. Rogán Antal emlékeztetett a tavalyi költségvetési törvényalkotásra, amikor „a nemzetközi gazdasági környezet alakulása miatt” a kormánynak még az utolsó pillanatban is hozzá kellett nyúlni a számokhoz.

Rogán elmondta, neki nem okoztak meglepetést az IMF követelései, hiszen ő maga is részt vett a tárgyalásokon. Ezekkel a javaslatokkal azonban nehéz lesz Magyarország számára is jó megállapodást kötni. A frakció azt javasolta a kormánynak, hogy tegyen saját javaslatot az IMF-nek, és ezt próbálja meg elfogadtatni a nemzetközi szervezetekkel.

A választási törvény átalakításával kapcsolatban a frakcióvezető azt mondta, szükség van a feliratkozási rendszer bevezetésére. „Ez nem a demokrácia ellen, hat, hanem éppen fordítva. Az Egyesült Államokban, Angliában és Belgiumban is sikeresen működik ilyen feliratkozási rendszer” – tette hozzá. A Velencei Bizottság ajánlásának megfelelően a Fidesz-KDNP-frakció olyan feliratkozási rendszer mellett döntött, amelyben a választás előtti 15. napig feliratkoznak a választók. A frakció úgy döntött, hogy az LMP javaslatát, amely a kopogtatócédulás rendszer megszüntetésére irányul, támogatni tudják, az MSZP és a Jobbik javaslatait is viszont nem.

A frakció a kampányfinanszírozás rendszerének átalakítása kapcsán támogatja, hogy a költségvetés pártok helyett közvetlenül a jelölteket támogassa. Rogán szerint korlátozni kell, hogy mennyi adományt fogadhatnak el a jelöltek magánszemélyektől, azt viszont tiltani kell, hogy a jelöltek cégektől is elfogadhassanak adományokat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.