Vegyipari üzem 'közeledik' Tiszaújvároshoz

Újabb vegyipari üzem épülhet Tiszaújvárosban. A műgumigyár terveiről a TVK közgyűlésén beszéltek.

Újabb vegyipari üzem épülhet Tiszaújvárosban. A TVK éves rendes közgyűlésén elhangzottak értelmében a város – egy horvátországi és egy lengyelországi helyszín mellett – esélyes arra, hogy egy, ugyancsak a TVK által felépítendő műgumigyárnak adjon otthont.

Ennek felépítése amellett, hogy több száz új munkahelyet teremthet, a veszteséggel küszködő TVK átstrukturálásának fontos elemét jelentheti majd - hangsúlyozza Mengyi Roland, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke.

A műgumi-gyártás alapanyagául szolgáló butadién kinyerő üzem létesítése és a műgumigyár-beruházás lehetősége szolgáltak alapul azokhoz az elmúlt hónapokban Kínában lezajlott tárgyalásokhoz, amelyek célja, hogy a műgumit alapanyagul felhasználó gyárak, így például a legjelentősebb kínai autógumigyárak a borsodi térségbe települhessenek. (A TVK butadién kinyerő üzeme mintegy 30 milliárd forintos beruházással jön létre várhatóan 2014-re. A 130 ezer tonna éves kapacitású gyár üzembelépése 8-15 milliárd forinttal növelheti a tiszaújvárosi vegyipari vállalat eredményét.)

A korábban megkezdett tárgyalások következő lépéseként, májusban az egyik legnagyobb kínai autógumigyár vezetősége érkezik megyébe, hogy felmérjék beruházásuk helyszínét és feltételeit - hangsúlyozza Mengyi Roland. Hozzátette: a tervezett beruházások, így a műgumigyár és az autógumigyárak megyénkbe települése érdekében elengedhetetlen a kormány ipari beruházásokat támogató politikája és a tiszaújvárosi önkormányzat együttműködése is. Ezért tárgyalásokat kezdeményezünk a város szocialista vezetésével annak érdekében, hogy támogassák a térség fejlesztését és a munkahelyteremtést célzó törekvéseket - mondta.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.