Vegyes minőségű lesz a gabonatermés

Megártott a gabonának az eső: az idei árpa és búzatermés minősége változó. Amit a júniusi esőzések előtt arattak jó minőségű, amit utána gyengébb.

Az eddig learatott őszi árpa és búza vegyes minőségű - főként az időjárási tényezők miatt - ezt tartalmazza az agrártárca legutóbbi összegzése.

A múlt havi esőzések előtt betakarított őszi árpa minősége jó. Az ez után betakarított termés minősége várhatóan gyengébb lesz a szakemberek szerint, az aratás előre haladtával ugyanis a gabona beltartalmi értékeinek csökkenő tendenciája figyelhető meg.

Az átlaghozam kedvezőbb lett a vártnál - a végleges termésbecslés 3 312 tonna volt hektáronként -, 3,6 tonna hektáronként.

Az eddig betakarított őszi árpa minősége közepes, takarmányozásra alkalmas, bár a nyers fehérje tartalom gyakran alacsonyabb a fajtára jellemző értéknél.

Jó a termény minősége Békésben, Bács-Kiskun és Fejér megyében, és nincs minőségi probléma Hajdú-Bihar megyében sem. Zala, valamint Vas megyében a minőség változó. Komárom-Esztergom megyében viszont az esőzések miatt a hektolitersúly csökkent, emiatt a hozam gyengébb az előzetes becslésnél.

Az őszi búza minősége területenként változó és elmarad a múlt évitől. Az előzetes jelzések szerint a minőség még jó-közepes. Bár a szakemberek úgy vélik: sütőipari minőséggel problémák lehetnek az alacsony sikértartalom miatt. Ez főleg azokon a területeken fordulhat elő, ahol a betakarításig megázik a növényállomány.

Az őszi káposztarepcénél a betakarítás elhúzódásával a becők felnyílása miatt, a szempergés mind nagyobb betakarítási veszteséget okoz. A gyomosodás pedig tovább súlyosbítja a helyzetet. A hibridfajták hozzák a szakemberek által a megkívánt olaj és savtartalmat.

Az őszi árpa betakarítása gyakorlatilag befejeződött. A 195 815 hektár vetésterület 98 százalékán, azaz 192.064 hektáron a gazdálkodók már végeztek az őszi árpa aratásával. A termés átlag 3 603 tonna hektáronként. Ez a mennyiség a tavalyinál 25 százalékkal, az ötéves átlagnál 14 százalékkal kevesebb.

Az őszi búza betakarítható területe Magyarországon eléri az 1 millió 138 ezer hektárt, amelyből eddig 418 514 hektárt takarítottak be a gazdálkodók az agrártárca legfrissebb összegzése szerint.

A termésátlag 3 707 tonna hektáronként. A végleges termésbecslés mintegy 3 549 tonna hektáronkénti átlagterméssel, és 4 038 millió tonna összterméssel számol őszi búzából országosan. Ez 29 százalékkal kevesebb a tavalyinál, és mintegy 20 százalékkal kisebb az ötéves átlagnál.

Az őszi káposztarepce betakarításra váró területe 262 505 hektár. Ennek 84 százalékát, azaz 220 437 hektárt már learattak, 2 119 tonna hektáronkénti átlaggal. 

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.