Vegyes képet mutat a magyar Beszerzési Menedzser Index

A júniusi magyar feldolgozóipari Beszerzési Menedzser Index (BMI) ugyan 50 pont fölé kúszott, ami bővülést jelez, s ez örömteli, ugyanakkor az elmúlt évek átlagától elmarad a júniusi mutató.

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított júniusi értéke: 50,8 pont lett – közölte a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT). (Amennyiben a mutató 50 pont fölött áll, akkor a feldolgozóipar bővül, alatta zsugorodik.) Ez alapján a válaszadók nagyobb hányada májushoz képest összességében minimálisan kedvezőbb folyamatokról számolt be a feldolgozóiparban.

Az elmúlt egy évben négyszer nem volt 50,0 pont felett az index, ami arányaiban kedvezőbb a 2011. július – 2012 júniusa között eltelt évhez képest. 

A június havi index 3,7 százalékponttal magasabb a májusi értéknél (47,1), mégis üröm az örömben, hogy ez a június összességében átlagon aluli hónap volt a korábbi években mért szintekhez képest. Az 1995 óta mért hosszú távú átlag értéke erre hónapra ugyanis 51,7 pont és a mostani érték ezt is alulmúlja. Az elmúlt három évben a júniusi átlag (52,2) jóval az idei érték felett volt.

A részindexek közül a termelési mennyiség indexe növekedett májusi értékéhez képest, és a múlt havi szűkülés után immár a termelt mennyiség emelkedését jelzi. A mostani érték ugyanakkor még így is alacsonynak számít, az elmúlt 17 évben tizenegyszer volt nagyobb az mutató értéke júniusban.

Az új rendelések indexe erősebben növekedett, és a mostani a hetedik legmagasabb júniusi érték 1995 óta. Az új rendelések állománya ennek megfelelően bővült, ötödször az elmúlt hat hónapban, ami még mindig kedvezőbb az egy évvel ezelőtti helyzetnél.

A vásárolt készletek is elkezdtek növekedni az előző hónapban tapasztalt szűkülés után. Az idei júniusi érték az elmúlt tizennégy év értékei alapján némileg átlag felettinek mondható - jegyzi meg az MLBKT. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.