Vegyes elemzői vélemények az ipari termelés kilátásairól

Lehet stabilizálódás és lehet további csökkenés is az ipari termelésben, a jegybanki alapkamat csökkentés azonban segítené a reálgazdaságot az elemzők szerint.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken közzétett előzetes adatai szerint munkanaptényezővel korrigálva 9,3 százalékkal esett az ipari kibocsátás 2008 novemberéhez viszonyítva, kiigazítatlanul pedig 7 százalékkal csökkent. Az ipari termelés 2009 első tizenegy hónapjában 19,1 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. Októberhez képest 1,3 százalékkal csökkent a termelés volumene szezonálisan és munkanap-tényezővel kiigazítva.

Sörös Csaba, a Magyar Takarékszövetkezeti Bank elemzője az MTI-nek pénteken elmondta, hogy novemberben éves összehasonlításban a ténynél kisebb, 7,9 százalékos visszaesést vártak. A 2009-ben tapasztalható ütemesen lassuló csökkenés után decemberben várhatóan már nullához közelít majd az ipari termelés csökkenése éves összehasonlításban.

Január fordulatot hozhat - mondta az elemző, hiszen 2008 januárjában éves összehasonlításban 22,4 százalékkal esett vissza az ipari termelés, és ezen a nagyon alacsony bázison már enyhe növekedés is elképzelhető. Sörös Csaba az év egészében négy százalék körüli növekedést vár az ipari termelésben.

A belföldi kereslet miatt 2010 folyamán várhatóan alacsony marad a havi növekedés, de bíztató, hogy az exportkereslet stabilizálódott. A havi adatokban lehetséges csökkenés és emelkedés is, de a trend várhatóan emelkedő lesz - mondta Sörös Csaba.

Barta György, a CIB Közép-Európai Nemzetközi Bank vezető elemzője emlékeztetett arra, hogy a kiigazítatlan 7 százalékos csökkenés megegyezik az elemezői konszenzussal, bár a CIB elemzői csapata kicsit jobb adatot várt. A elemző kiemelte: a novemberi havi csökkenés azt jelzi, hogy a magyar ipar talpra állása lassúbb, mint a régió többi országában, például Csehországban és Szlovákiában.

"Abból, hogy Magyarország fő exportpiacain az indikátorok javulást jeleznek, profitálhatunk" - mondta az elemző. Hozzátette: 2009 decemberében az alacsony bázis miatt növekedést mutathat az ipari termelés, de ez csak "kozmetikai javulás". A tavalyi, a 2009-es egész évi szám "nagyon csúnya lesz". Az elemző véleménye szerint a reálgazdaság jelenlegi állapotában a jegybanki alapkamat-csökkentés segítséget jelentene.

A CIB vezető elemzője 2010-re éves összehasonlításban 5 százalékos csökkenést prognosztizál.

Nyeste Orsolya, az Erste Bank elemzője fontosabbnak tartja a rövid távú bázishatást, a havi összevetést: a novemberi csökkenés októberhez képest a magyar ipar teljesítményének törékenységét és azt mutatja, hogy a talpra állása lassúbb, mint a környező országok iparáé.

Az elemző a 2009 decemberi adatokban éves összehasonlításban enyhe emelkedést valószínűsít a nagyon alacsony bázis miatt, 2010 egészében pedig öt százalék alatti növekedéssel számol.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.