Vegyen gázt ukrán oligarchától

Magyarországon akar gázzal kereskedni Rinat Ahmetov ukrán oligarcha. Elődei elvéreztek a rögös honi piacon.

Ukrajna leggazdagabb embere, Rinat Ahmetov vállalata Magyarországon készül földgázkereskedelmet folytatni. Az eladásokat a donyecki üzletember érdekeltségébe tartozó DTEK energetikai holding leányvállalata, a DTEK Magyarország fogja bonyolítani - adta hírül szerdán az ukrán média.

Az ukrán jelentések szerint erről a vállalat gázkereskedelemmel foglalkozó üzleti szabályzatában van szó, amelyet szeptemberben fogadtak el. A DTEK Magyarország vállalatot eredetileg villamosenergia-kereskedelemre alapították 2010-ben. A DTEK holding monopolhelyzetben van Ukrajnában az áramexport tekintetében.

Ahmetov ugyanakkor az utóbbi időben következetesen terjeszkedik a gázüzletágban is. A DTEK leányvállalata, a DTEK Trading júliustól kezdett Magyarországon keresztül földgázt szállítani Ukrajnába, a vállalat közlése szerint havonta legfeljebb 100 millió köbméter mennyiségben, október végétől pedig bekapcsolódott a Lengyelországon keresztüli reverz gázszállításba is.

A DTEK energetikai holding a donyecki System Capital Management vállalathoz tartozik, amely száz százalékban Ahmetov tulajdona. A DTEK 1,197 milliárd hrivnya (32 milliárd forint) konszolidált adózott nyereséget ért el idén január és június között. A konszolidált nettó árbevétele a tavalyi év hasonló időszakához képest 14,9 százalékkal, azaz több mint 5,6 milliárd hrivnyával növekedett, és elérte a 43,7 milliárd hrivnyát.

Magyarországon több ukrán oligarcha próbálkozott már energiakereskedelemmel. A Dmitro Firtas által alapított EMFESZ, amely egy időben 200 ezer lakossági ügyfelet is ellátott gázzal, végül rendkívül zavaros pénzügyeibe bukott bele. Vaszil Becsvarzs pedig áramot igyekezett értékesíteni a vállalati piacon, végül szintén sikertelenül.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.