Vegyen Alteót, hátha győz az okos energia

Új részvényeket bocsát ki a tőzsdén jegyzett Alteo - jelentették be a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT). Mától október 17-ig darabonként 4900 forintért bárki vásárolhat az energiacég papírjaiból.

A lakosság számára első körben 300 ezer darab részvényt adnának el. Kétszer ennyit zárt körben pénzügyi befektetőknek is terveznek értékesíteni. Az itt kialakult árfolyam nyomán a végleges lakossági részvényár akár csökkenhet is valamelyest. Siker esetén a módszerrel a társaság elvileg akár négymilliárd forinthoz is jutna, de közleményük szerint hárommilliárdnál megállnak. A cég többségét birtokló, Veres Tibor tulajdonában álló Wallis nem válik meg többségi részesedésétől - hangzott el a tájékoztatón.

Végh Richárd, a BÉT vezérigazgatója üdvözölte a kibocsátást, egyszersmind hangsúlyozta, hogy idén ez az első ilyen tőkebevonási kísérlet. Ajánlotta a cégek figyelmébe a lehetőséget, ami akár hatékonyabb megoldás is lehet a hitelfelvételnél. (Kétségtelen, az ilyen akcióval megszerzett pénzt nem kell visszaadni senkinek, a papírok onnantól a tőzsdén szabadon forognak a cégbe vetett bizalom függvényében.) Az Alteo részvényára a 2012-es, 2000 forintos első jegyzés óta gyér forgalma ellenére kétségkívül szinte töretlenül emelkedik, jelenleg 5 ezer forinton áll.

A kisebb energetikai egységeket birtokló társaság a termelés, a kereskedelem, az üzemeltetés és a karbantartás teljes értékláncát lefedő, "okos" energetikai megoldásokat kínál cégek számára - hangsúlyozta ifjabb Chikán Attila, az Alteo vezérigazgatója. 22 energiatermelőjük mintegy fele megújuló energiára épül, legyen az szél, víz, biomassza, biogáz vagy nap. De vannak hatékony, például távhőt biztosító gázegységeik is. Az Alteo mindezekből "virtuális erőművet" alkotott, azaz az áramigényeknek megfelelően indítja vagy állítja le különböző termelőit.

A részvénykibocsátásból befolyó összeget az Alteo mások által már elindított, de még korai szakaszú fejlesztések felvásárlására költené - közölte Chikán Attila. Konkrét célpontokat nem jelölt meg, de továbbra is több lábon állnának. 38 milliárdos befektetési lehetőséget azonosítottak. Ebből 10-14 milliárd értékűt hasítanának ki maguknak. A hárommilliárdon felüli összeget például hitelből biztosítanák.

Arra a kérdésünkre, hogy az Alteo miként viszonyul az Orbán-kabinet újsütetű szélerőmű-ellenességéhez, Chikán Attila hangsúlyozta: hagyományos, illetve a szélerőműtől eltérő megújulóenergia-forrásokba is fektetnek. A változó szabályozás a már meglévő szélegységek megtérülését nem rontja - tette hozzá. Kérdésünkre emlékeztetett, hogy a magyar kormány 2020-ig a hazai energia- (vagyis közlekedési, villamosenergia- és hő-) fogyasztás összességére vetítve 14,65 százalékos megújulóenergia-arányt vállalt. Jelenleg átlag 8-9 százalékon állunk. A vállalás eléréséhez a vezérigazgató még egymilliárd eurónyi befektetést tartana szükségesnek. Ehhez nagy lendületet adhat a nemrég elfogadott Metár-rendszer. Eszerint a kormány és a közműhivatal pályázatokat írna ki a különböző megújulóenergiás területekre. (Igaz, a friss fejlemények tükrében szélerőművekre ilyen nem várható.) Chikán Attila már idén mintakiírásokat remél. Jövő tavaszig azonban az összes pályázatot ki kell írni ahhoz, hogy valós esély mutatkozzon 2020-ig a 14,65 százalékos cél elérésére - vélte a szakember.

A "rezsicsökkentés" kapcsán Chikán Attila megjegyezte: a lakossági energiatarifákat a valós termelési-szállítási költségekhez lenne szükséges emelni a rászorulókat külön támogatása mellett.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.