Végtörlesztés nélkül még rosszabb lenne

Hiába pörgött fel az év végén a lakáspiac, a novemberi és decemberi eladási hullám sem mentette meg az évet: 10 százalékkal kevesebb lakás cserélt gazdát.

Egyértelműen a végtörlesztés lehetősége miatt ugrott meg az év utolsó két hónapjában a lakáspiaci tranzakciók száma – mutatott rá a Duna House Tranzakciószám Becslése, amiből egyúttal az is kiolvasható, hogy 2011-ben az éves piaci forgalom 80,5 ezer körül alakult.

A végleges adatok a Központi Statisztikai Hivatal későbbi jelentéséből derülnek majd ki, de a Duna House féléves becslése is egészen pontosnak bizonyult, mindössze 2,75 százalékkal tért el a KSH-étól.

Tavaly a novemberi hónap a január-októberi időszak átlagos havi tranzakciószámához képest 25 százalékos emelkedést mutatott, addig a december ugyanezen átlaghoz képest már 35 százalékkal jelez többet. Az év utolsó hónapja 8 ezer 740 darabos ingatlan adás-vétellel 2011 csúcshónapja lett és ez egyértelműen a végtörlesztésnek tudható be.

Decemberben szinte minden harmadik lezárt ügylet esetén az eladó nyilatkozata alapján a végtörlesztés volt a motiváció. Mivel január 30-ig van lehetőség a végtörlesztés lezárására, így várhatóan az idei első hónap is még intenzív lesz – olvasható az ingatlanforgalmazó hálózat elemzésében.

Az év utolsó két hónapjának megnövekedett forgalma sem húzta ki a piacot a gödörből, csak enyhíteni tudott a teljes évre jellemző piaci lejtmeneten, ami a 2008 őszén kirobbant gazdasági válsággal kezdődött. Akkor az utolsó negyedév miatt 191 ezerről 154 ezerre esett az éves tranzakciószám. A csökkenés azóta megállíthatatlan: 2009-ben 91 ezer, 2010-ben 90 ezer, 2011-ben pedig valamivel több, mint 80 ezer lakóingatlant értékesítettek.

A lakáspiaci forgalom összességében 10 százalékkal esett vissza, ami az elmaradt adó- és illetékbevételek terén is komoly mínuszt jelent.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.