Végtörlesztés: szórja a bírságokat a felügyelet

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) a rögzített árfolyamon történő végtörlesztés kapcsán végzett ellenőrzései során eddig több mint 68 millió forint fogyasztóvédelmi bírságot szabott ki.

A közlemény szerint közel száz célvizsgálatot és egyedi fogyasztóvédelmi beadvány nyomán indult eljárást folytatott le a PSZÁF eddig a fix árfolyamú végtörlesztés ellenőrzése során.

A PSZÁF a fogyasztói érdekek védelmében kiemelt figyelemmel kíséri a rögzített árfolyamon történő végtörlesztésre vonatkozó jogszabályok betartását, azok 2011. szeptember végi hatályba lépése óta. A fogyasztók jelzései, beadványai alapján a PSZÁF célvizsgálatokat, illetve témavizsgálatot indított az ügyfelek széles körét érintő esetleges jogsértések feltárása, megszüntetése érdekében. 

A hatóság ennek keretében rendszeresen elemezte a pénzügyi intézmények gyakorlatát, és intézkedésekkel, bírságokkal szabott gátat a fogyasztók széles körét érintő jogsértéseknek. A PSZÁF dokumentuma szerint a főhatóságot tavaly október óta több mint tízezer fogyasztó kereste meg végtörlesztéssel kapcsolatosan levélben, személyesen, telefonon. A felügyelet ezek nyomán a fogyasztók szélesebb körét érintő helytelen gyakorlatok gyanúja miatt eddig 19 esetben kezdett célvizsgálatot, az egyedi fogyasztói problémákat jelző ügyek kapcsán pedig további 67 alkalommal indult vizsgálat. 

A PSZÁF-nak a végtörlesztéssel kapcsolatos ellenőrzései többek között kiterjedtek a pénzügyi szervezetek által alkalmazott formanyomtatványok tartalmára; a nyomtatványokban rögzített jogszabálysértő feltételek alkalmazására; a végtörlesztéshez kapcsolt költségek felszámítására; a végtörlesztéssel kapcsolatos igazolás, vagy a jelzálogjog törlésére vonatkozó engedély határidőben történő kiadására. Egyúttal a felügyelet vizsgálatokat folytatott a deviza alapú hitelek mellett a devizában folyósított hitelek végtörlesztésének gyakorlatával; a kedvezményes árfolyam alkalmazását érintő jogosultság elbírálásával kapcsolatban, tekintettel a kölcsön folyósításakor alkalmazott árfolyam mértékére.

A közelmúltban a PSZÁF 6 intézményt érintően témavizsgálatot is indított a beérkezett fogyasztói jelzések alapján. Több ügyfél ugyanis azt sérelmezte: végtörlesztésük annak ellenére hiúsult meg, hogy minden előfeltételnek megfeleltek, minden szükséges igazolást benyújtottak, és a kívánt fedezet - akár ugyanattól a hitelintézettől sikeresen igényelt forinthitel - is rendelkezésre állt - olvasható a közleményben.

A végtörlesztési folyamat legvégén azonban a pénzügyi intézmények arra hivatkoztak, hogy annak idején, legelső lépésként nem nyújtották be a végtörlesztési igénybejelentést tartalmazó formanyomtatványt, a témával kapcsolatos felügyeleti vizsgálat még folyamatban van - olvasható a PSZÁF közleményében.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.