Végtelen Emfesz történet

A Fővárosi Ítélőtábla jogerősen új eljárásra kötelezte a Magyar Energia Hivatalt az EMFESZ tavalyi tulajdonosváltásának engedélyezése tárgyában. Eme, sajátos körülmények között kiadott engedély kellett ahhoz, hogy a cégbíróság bejegyezze az adásvételt, amiről az eladó nem is tudott.

A Fővárosi Ítélőtábla ma jogerősen új eljárásra kötelezte a Magyar Energia Hivatalt (MEH) az EMFESZ Kft. tulajdonosváltását engedélyező tavalyi határozata kapcsán - tudtuk meg.

A per során kiderült: a Magyar Energia Hivatal tavaly úgy engedélyezte az alternatív gázszolgáltató tavalyi tulajdonosváltását, hogy elfogadták az EMFESZ ügyvezetőjének ama nyilatkozatát, miszerint ő az EMFESZ addigi tulajdonosát is képviselheti. Az addigi tulajdonostól - az ukrán hátterű ciprusi Mabofitól - erre vonatkozóan semmiféle papírt nem kértek be, és a vevő, ismeretlen hátterű, Góczi helyettese által képviselt svájci RosGas hátteréről - a címén kívül - szintén nem győződtek meg. (Később Góczi benyújtott egy engedélynek is tekinthető, de a Mabofi által el nem ismert papírt, a RosGas pedig hivatali megfogalmazások szerint azóta "bizonyára feltárta hátterét".)

Az engedély kiadásakor az ezzel kapcsolatos döntéseket információink szerint a hivatalt akkor irányító Horváth J. Ferenc magához vonta. Ezt követően - mandátuma lejárta előtt - távozott a hivataltól, majd a kormány kitüntette.

A mostani jogerős döntés ismét mérföldkő az EMFESZ amúgy is igen mozgalmas életében. Pedig a jogi eljárásokat a társaságot azóta is irányító Góczi István ügyvezető a múlt héten egy újabb per indításával hamarosan lezárhatónak nevezte.

Az EMFESZ tavalyi tulajdonosváltását ugyanis a cégbíróság azért jegyezte be, mert megvolt rá az energia hivatali engedély. (A cégbíróságnak - mint szintén kiderült - ennyi elég volt, még adásvételi szerződést sem kértek. Az engedélyekre az EMFESZ visszaszerzéséért küzdő Mabofi kutatásai szerint néhány óra alatt került a pecsét.) Kérdés tehát, mi lesz a cégbírósági bejegyzéssel úgy, hogy az ennek alapjául szolgáló papírt a bíróság most érvénytelenítette.

Alighanem ez is további hosszadalmas jogi eljárásokon dől el.

Az EMFESZ az ítélet után közzétette: az ítélet - amely ellen fellebbez - a cég mindennapi életét, a szolgáltatások folyamatosságát nem befolyásolja.

A Magyar Energia Hivatal mindeddig nem reagált az ítéletre.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.