Végre kedvező jeleket ad a német munkaerőpiac

Németországban a munkanélküliség az elemzői előrejelzésekben szereplő növekedés helyett közel két éve a legnagyobb mértékben csökkent márciusban.

A szövetségi munkaügyi hivatal (BA) szerdán közölt adatai szerint szezonális hatásoktól megtisztítva havi szinten 31 ezer fővel 3,382 millióra csökkent az állástalanok száma a 82 milliós országban. Legutóbb 2008 júniusában volt hasonló mértékű csökkenés. A szezonális kiigazítással számolt munkanélküliségi ráta 8,0 százalékra mérséklődött a februári 8,2 százalékról.

A Reuters elemzői konszenzusa és a DowJones hírügynökségnek nyilatkozó szakértők véleménye alapján egyaránt 10 ezer fős emelkedés volt várható. Abszolút értékben a munkanélküliek száma 3,568 millió, 75 ezerrel kevesebb az egy hónappal korábbinál, és 18 ezerrel kevesebb, mint tavaly márciusban. A munkanélküliségi ráta így havi összevetésben 0,2 százalékponttal csökkent, és az egy évvel korábbival megegyező szinten, 8,5 százalékon áll.

Európa legnagyobb gazdasága a tavalyi második negyedévben jutott ki a recesszióból, de a növekedés azóta csekély mértékű volt, és télen csaknem leállt. Az átlagosnál keményebb hideget hozó évszak végén aztán egyre több jel utalt arra, hogy megindult az élénkülés. Az Ifo gazdaságkutató intézet üzleti hangulatot mutató indexe például 2008 májusa, vagyis a világméretű válság elmélyülése előtti idők óta a legmagasabb értékre emelkedett márciusban - emelik ki elemzők a Reuters jelentése szerint.

A munkanélküliség a rövidített munkaidő közpénzzel támogatott intézményének révén nem szabadult el, messze elmarad a 2005 elején mért 12,6 százalékos csúcstól, a foglalkoztatottság pedig az utóbbi hónapokban növekedésnek indult. Februárban havi szinten 13 ezerrel 38,84 millióra emelkedett a munkaviszonyban állók száma, ami igen kedvező jel, különösen azért, mert középtávon hozzájárul a gazdasági válság miatt visszaesett lakossági fogyasztás bővüléséhez - mondta a SEB bank egy elemzője a Reutersnek.

Februárban 10 százalékra emelkedett az euróövezet munkanélküliségi rátája a januári 9,9 százalékról - közölte az Eurostat. A mutató megfelelt az elemzői várakozásoknak. Utoljára 1998 augusztusában állt 10 százalékon a munkanélküliségi ráta. Az Eurostat adatai szerint februárban 15,794 millióan voltak munka nélkül az euróövezet 16 tagállamában, 61 ezerrel többen mint januárban. 2009 februárja óta 3,1 millióan veszítették el állásukat. A legalacsonyabb, 4 százalékos munkanélküliségi rátát Hollandiában mérték, a legmagasabbat pedig Spanyolországban, ahol a ráta 19,0 százalék volt. A 27 tagú EU-ban 9,6 százalékos volt a munkanélküliség februárban, 0,1 százalékponttal magasabb a januárinál.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.