Végre egy igazán sikeres államkötvény-aukció

Bő kétszeres túljegyzésre megemelt összegben hozamcsökkenéssel értékesített 12 hónapos diszkont kincstárjegyet az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) csütörtöki aukcióján.

Az ÁKK a meghirdetettnél 5 milliárd forinttal magasabb összegben fogadott el ajánlatokat, és 50 milliárd forintért értékesített 12 hónapos diszkont kincstárjegyet. 

Az ÁKK a kétheti rendszerességgel meghirdetett 12 hónapos diszkontkincstárjegy-aukción az év eleje óta megszokott 45 milliárd forint értékben hirdette meg jegyzésre a D121227 jelű, 2012. december 27-én lejáró papírt. Az elsődleges forgalmazók 98,440 milliárd forint ajánlatot tettek. Az aukciós kereslet szeptember közepe óta először közelítette meg a 100 milliárd forintot.

Az idei első, január 5-i aukcióra a meghirdetettnél kevesebb: 41,620 milliárd forintnyi ajánlat érkezett, és a meghirdetettnél 10 milliárd forinttal alacsonyabb, 35 milliárd forint volt az értékesítés. A második, január 19-i aukción az elsődleges forgalmazók 71,316 milliárd forintnyi ajánlatot tettek, és az ÁKK a meghirdetett 45 milliárd forintnyi papírt értékesítette.

Ugyanakkor az is igaz, a hozamok számottevően, 34 bázisponttal csökkentek, de a 7,85 százalékos átlaghozam azért még magasabb a Költségvetési Tanács új vezetője, Kovács Árpád által kívánatosnak tartott 6-7 százaléknál. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.