Végleg leáll a Saturn gyártása

Megpecsételődött a Saturn sorsa: a General Motorshoz tartozó autómárka éppúgy az enyészeté lesz, mint a 2004-ben holttá nyilvánított Oldsmobile, illetve a Pontiac, amelynek éppen most ássák a sírját Detroitban. A főként hazai pályán népszerű Saturn megmentéséről ugyanis végleg letett Roger Penske autóipari mágnás.

A Saturn 350 márkakereskedője csodát várt az egykori autóversenyzőtől, ám cége a Penske Automotive Group félhivatalosan hírül adta, hogy eláll az üzlettől, mert június óta nem talált olyan autóüzemet, amely 2011 után is gyártaná a Saturn modelljeit. Márpedig a General Motors csak addig vállalná a bérgyártást. Az 1990-ben létrehozott Saturn márkával a GM az akkor meginduló japán invázióra akart választ adni.

Ez nem sikerült elég csattanósra, hiszen az Egyesült Államokat elárasztó japán, majd koreai autóhad győzedelmeskedett ebben a csatában. Az újjászületés helyett tehát a gyászjelentést kell megfogalmazniuk a Saturn dílereknek, és gyorsan megtalálni annak a módját, miként tudnak valahogyan talpon maradni és munkát biztosítani a Saturnból élő 13 ezer embernek.

Gyártási háttér nélkül a Penske nem vállalhatja azt a kockázatot, ami a Saturn átvételével járna - indokolta visszalépésüket Anthony Pordon szóvivő, hozzátéve: amíg egy szalmaszálnyi esély marad, addig folytatják a kutatást a megoldás irányában. Egyes hírek szerint a Penske a Renault-val és kínai gyártókkal próbált egyezségre jutni.

A Saturn most futó három utolsó modelljét Mexikóban és két amerikai (Kansas City és Delta Township) gyártják. Üzembezárás illetve elbocsátás viszont nem lesz, mert a GM más, saját márkáinak modelljeinek gyártására áll át az említett helyeken - tudta meg az Associated Press hírügynökség a GM szóvivőjétől.

Saturn Aurák - Penske nem kért belőle
United Auto Worker Jim Harrison prepares to drive a Saturn Aura from the assembly line to its final inspection at the General Motors Fairfax Assembly Plant in Kansas City, Kansas April 1, 2009. REUTERS/Dave Kaup (UNITED STATES)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.