Végleg elzárnák a csapot

Öt év múlva Oroszország megszünteti Európa Ukrajnán keresztüli gázellátását; onnantól kezdve az ide szánt mennyiségeket Törökországba továbbítják – tudatta Alekszej Miller, a Gazprom orosz állami energiavállalat vezetője a napokban Moszkvában Maros Sefcoviccsal, az Európai Bizottság alelnökével, energiaügyi biztossal. Hozzátette: a török–görög határtól a fűtőanyag továbbszállítását biztosító gázvezetékrendszer kiépítéséről Európának magának kell gondoskodnia.

A Magyarországon keresztül Ausztriába tervezett Déli Áramlat csővezeték tervét végleg elvetették. Az egyelőre Ukrajnán áthaladó orosz földgázt a jövőben kizárólag a Török Áramlaton keresztül szállítják. „Más változat nincs. Európai partnereinket tájékoztattuk erről. Az ő feladatuk, hogy kiépítsék a szükséges gázszállítási útvonalakat Törökország és Görögország határáig. Erre néhány évük van, a menetrend nagyon-nagyon feszes” – mutatott rá Miller.

Miller egy EU-orosz-ukrán találkozón tavaly szeptemberben Berlinben. Emelte a tétet
Miller egy EU-orosz-ukrán találkozón tavaly szeptemberben Berlinben. Emelte a tétet
Thomas Peter / Reuters

Szerinte az európai országoknak azonnal meg kell kezdeniük a munkálatokat, ha tartani akarják a menetrendet. Ellenkező esetben az ide szánt gázt más piacokra szállítják. Noha a tájékoztatást csak a decemberi megismétléseként tálalták, Maros Sefcovic az elhangzottakat újdonságként értékelte, és csodálkozásának adott hangot. „Elemeznünk kell, mennyi gázra van szüksége Törökországnak, valamint Dél- és Közép-Európának” – mondta.

Az, hogy ebben a helyzetben Közép-Európának mit kéne tennie, szerinte „jó kérdés”. „Át kell gondolni, lehet, hogy találunk valami jobb, gazdaságilag megalapozottabb megoldást” – vélekedett. Oroszország december elején jelentette be, hogy leállítja az Ukrajnát elkerülő, az orosz gázt Európa több országába, így Magyarországra is eljuttató Déli Áramlat építését, mert elfogadhatatlannak ítélte az Európai Bizottság által szabott feltételeket. Ehelyett Törökországig építenek új vezetékrendszert. Miller azt is közölte, hogy „az EU ezentúl Törökországgal mint tranzitországgal áll majd kapcsolatban”.

Megjegyezte: az EU-ban a szolgáltatóknak ezentúl maguknak kell gondoskodniuk a földgázt a fogyasztókhoz eljuttató vezetékek építéséről, ez nem a Gazprom feladata. A Kommerszantban megszólaló szakértők Alekszej Miller fenyegetőzését blöffnek nevezték. A tekintélyes orosz politikai-gazdasági napilap szerint az állami Gazprom tavaly termelte ki fennállása során a legkevesebb gázt, mert sehová – így Kínába – sem tudott belőle többet eladni. Alekszej Miller szavaiból ugyanakkor azt a következtetést vonják le, hogy a Gazprom a Török Áramlat kedvéért elvileg kész évi több mint tízmilliárd dollárnyi hasznot elveszíteni.

„Az Európai Unió aligha érdekelt abban, hogy pénzt költsön új vezetékekre azért, hogy ugyanazt a gázt megkapja, ami egyébként Ukrajnán keresztül eljut hozzá” – véli Andrej Poliscsuk, a Raiffeisen elemzője. Szerinte az EU politikai okokból is érdekelt az ukrajnai útvonal megtartásában. Hozzáteszi: az elhangzottak aligha számíthattak újdonságnak Maros Sefcovic számára, aki azonban „élénken demonstrálta csodálkozását”.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.