Véget vetettek az édes életnek

Mintegy 350 millió forintnyi összeget zárolt különböző bankszámlákon, s további százmillió forint értékben foglalt le öt ingatlant és hat gépkocsit a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) egy tavaly márciusban kezdődött átfogó ellenőrzés-sorozat keretében.

Akkortájt figyelt fel a NAV arra a cukor-nagykereskedelemmel foglalkozó társaságra, amelyről – mint pénteki közleményükben írták – már az elsődleges vizsgálatok alapján feltételezhető volt, hogy a Szlovákiából behozott több milliárd forint értékű cukor és étolaj jelentős részének „közösségen belüli beszerzését” nem vallotta be. Egy országos akció keretében a NAV szoros ellenőrzése alá vonta az összes Szlovákia felől érkező kamiont, azok úti okmányait és szállítmányait. Elkülönítették az ügyben érintett nagykereskedőre vonatkozó adatokat, és felrajzolták az általa vásárolt szlovák étolaj és cukor útját az eladótól a kiskereskedőig.

A szálak egy közbülső titkos raktárhoz vezettek, amelyben a NAV ellenőrei a vizsgált cukor-nagykereskedőre és a köréje szervezett szövevényes céghálózatra vonatkozó dokumentumok sokaságára bukkant. A lefoglalt iratok alapján a NAV vizsgálatot kezdett a cukor- és olaj-nagykereskedő cég partnereinél, és azok partnereinél is, így pontosították a nagykereskedő cég köré felépített céghálózatot és egyes tagjainak pontos szerepét az ipari méretekben bonyolított áfacsalásban. Egyidejűleg információkat kértek a szlovák társhatóságtól.

Így derült ki, hogy az elsőként leleplezett nagykereskedő cég összesen 12 milliárd forint értékben vásárolt 50 millió kilogramm cukrot és hárommillió liter étolajat Szlovákiában, majd a teljes mennyiséget két adóoptimalizáló cégen keresztül négy kiskereskedelmi hálózatnak adta tovább. Őket is utolérte az adóellenőrzés. Kiderült, hogy többükkel szemben a nagykereskedőnek még jelentős követelései voltak, mivel a kiskereskedők jellemzően 60-90 napos fizetési határidővel egyenlítették ki a számláikat. Az adóhatóság intézkedésének következtében azonban a még ki nem fizetett számlák ellenértéke már a NAV-hoz folyik majd be.

Elkerülendő, hogy a NAV rátegye a kezét a még ki nem fizetett számlák ellenértékére, a nagykereskedő és partnerei egyszerűen nem állítottak ki számlákat. A NAV vizsgálatai miatt azonban a kiskereskedők igyekeztek minél gyorsabban megszabadulni adócsaló partnerüktől, ezért volt, aki önszámlát állított ki, majd az általa vásárolt cukor és étolaj ellenértékét teljes egészében átutalta a NAV számlájára.

A nagykereskedők továbbra is igyekeztek menteni a menthetőt. Ausztriában nyitottak bankszámlát egy ottani pénzintézetnél, de a NAV azt is zároltatta. Az intézkedések hatására a költségvetést ért többmilliárdos kárból 337 millió forintot és 17700 eurót, valamint öt ingatlant és hat tehergépkocsit (az ingatlanok és az autók értéke együtt mintegy százmillió forint) lefoglaltak a NAV munkatársai.

A céghálózat felderítése folytatódik, s az ügyben büntetőeljárás is indul. Németh Gabriella, a NAV regionális igazgatósága szóvivője nem kívánt találgatásokba bocsátkozni, hogy az áfacsalásra szakosodott szervezetek rangsorában hol helyezkedhetett el a most leleplezett csoport, és nem nevezte meg azokat a kiskereskedőket sem, amelyek az áfamentesen behozott cukrot értékesítették.

Korábban az Index oknyomozó riportjában a Sovereign cukor Szlovákiából Magyarországra vezető útját írta le, miközben elvész az áfa, elvesznek cégek és információk. A cikk szerint az áfamentes cukor a Lidl, a Penny és a Tesco polcain landolt, öt-tíz forinttal olcsóbban, mint amennyiért a versenytársak kínálták ugyanezt a „márkát”.

A riport csak egy útvonalat és egy céghálózatot tárt fel. A Magyar Cukorszövetség elnöke szerint azonban több százan foglalkoznak a cukor adómentes behozatalával. Hájas László a Magyar Nemzetnek azt mondta: a forgalomba kerülő cukormennyiség 80-90 százaléka áfacsalás útján kerül a boltokba. Azaz valamennyi kiskereskedőhöz jut áfacsalással csökkentett árú cukor. A költségvetés kára milliárdokban mérhető.

Az iparágban nemzetközi maffiáról beszélnek, ami azonban igaz lehet más nagy mennyiségben forgalmazott élelmiszerek, például a liszt, a hús, a gabonafélék esetében is. A kormány részben a fordított áfa bevezetésével, részben – például a hús esetében – az áfa mértékének jelentős csökkentésével próbálja visszaszorítani a csalásokat. Ám a kabinet mozgástere is korlátozott. Európai áfa-rendszerváltás nélkül látványos sikereket gyakorlatilag lehetetlen elérni. Ezt a hatóságok illetékesei, bár mondják, nyilvánosan nem nagyon hangoztatják, mert ha megtennék, a kormány minden bizonnyal az ő alkalmatlanságukat állapítaná meg először, és nem a jelenlegi szabályozórendszerét.

Vannak azért kivételek. Sors László, a NAV bűnügyi vezetője már 2012 végén rámutatott a lapunknak adott interjújában az uniós áfarendszerre visszavezethető anomáliákra. Akkor a rossz minőségű termékek kapcsán beszélt arról, hogy „kevés kivételtől eltekintve csak úgy hozhatók forgalomba »igen kedvező« áron bizonyos termékek, ha nem fizetik meg utánuk az adókat”. Vagy, tegyük hozzá, ha a forgalmazó által is tudottan rossz minőségűek. Sors az interjúban úgy vélte, „ezzel a kereskedőknek is tisztában kell lenniük”.

Horváth András volt adóhivatali dolgozó szerint ezermilliárdos áfacsalásokhoz asszisztál a hatóság azzal, hogy multiknál nem vagy nem kellő alapossággal tart ellenőrzéseket. Horváth eddig kevés konkrétummal állt elő, de azt például ő is elmondta, hogy a hazai kereskedelemben kapható cukor nagy része áfacsalással kerül a boltokba. A kiskereskedőket azonban nem vonják felelősségre.

De, hiszen „honnan is tudhatták volna, hogy azért olyan olcsó az az áru”, amely ráadásul, mire a kiskereskedőhöz kerül, már nem is olyan nagyon olcsó. Az államtól elcsalt áfát ugyanis felemészti a csalásra létrehozott apparátus és a csaló bűnszervezet profitéhsége. Öt-tíz forintos árkülönbség esetén sem az adóellenőrzésekkor, sem a büntetőeljárások keretében nem könnyű azonban azt bebizonyítani, hogy a kereskedő tudta, hogy a beszállítója egy adócsaló szervezet. Főleg, ha egy idő után már mindenki, a konkurencia is tőle vásárol, mert ő az olcsóbb.

cukor
cukor, kockacukor,
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.