Véget ért a reptérblokád Londonban

Környezetvédelmi aktivisták öt órán át blokád alatt tartották a londoni Stansted repteret. Az elmúlt évek legnagyobb tiltakozó akciója miatt 56 járatot kellett törölni.

Több órán át állt a forgalom hétfőn a londoni Stansted repülőtéren, amelynek belső területére környezetvédelmi tiltakozók hatoltak be. Az akciót a Plane Stupid nevű szervezet hajtotta végre, amelynek fő célpontja hagyományosan a légi közlekedés. Az elnevezés angol szójáték, a repülőgép (plane) és az egyszerű (plain) szavak azonos kiejtésén alapul. Kiejtés szerint a szervezet neve hozzávetőleg azt jelenti, hogy "egyszerűen hülyeség".


Stanstedre a csoport 57 aktivistája hatolt be; ez volt az utóbbi évek legnagyobb ilyen jellegű környezetvédelmi tiltakozó megmozdulása Nagy-Britanniában. A légikikötőt üzemeltető cég, a BAA illetékese hétfőn reggel bejelentette, hogy a repülőtéren - öt órai zárlat után - ismét megindult a forgalom, de 56 járatot törölni kellett.


Stansted egyike a Londont kiszolgáló öt nagy nemzetközi repülőtérnek, de Budapestről ide nem érkeznek gépek. Ez a harmadik legnagyobb forgalmú brit légikikötő a Heathrow és a Gatwick után: tavaly 23 millió utast indított és fogadott. A brit kormány néhány hete hagyta jóvá a létesítmény bővítési tervét, amelynek révén az éves utasforgalom 35 millióra növekedhet.

Valószínűleg emiatt vált a repülőtér a látványos, ám mindig békés akcióiról már korábban ismertté vált Plane Stupid aktivistáinak célpontjává. A hétfői demonstráció során a szervezet tagjai drótvágókkal hatoltak át a biztonsági kerítésen, és az egyik kifutópályán telepedtek le, egymáshoz láncolva magukat.


A rendőrség végül eltávolította a tiltakozókat, és mindegyiküket őrizetbe vette. A repülőtéri biztonsági előírások megsértése Nagy-Britanniában bűncselekménynek számít, így a demonstrálókat akár szabadságvesztésre is ítélhetik.


A szervezet idén tavasszal a brit parlament tetején hajtott végre látványos tiltakozó akciót; azt a demonstrációt a Heathrow repülőtér tervezett harmadik kifutópályájának megépítése ellen tartották. A Heathrow és a többi nagy - általában sűrűn lakott térségek közvetlen közelében működő - londoni repülőtér jövőjéről folyamatosak a viták. Olyan ötlet is felmerült, hogy a Temze tengeri torkolatában, egy mesterséges szigeten kellene új repülőteret építeni.

A Heathrow bővítésének ügye különös erővel került ismét felszínre azután, hogy az év elején a British Airways egy repülőgépe - valószínűleg az üzemanyag jegesedése miatt - mindkét hajtóművének tolóerejét elvesztette a leszállás utolsó pillanataiban, és kis híján Nyugat-London sűrűn lakott negyedeire zuhant.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.