Véget ért az olcsó pénz kora

Emelni kezdték hiteleik kamatait a legnagyobb amerikai bankok a ­Federal Reserve (Fed) kedd esti történelmi kamatdöntése után.

Mint arra a piacok számítottak is, az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed hosszú évek után nulláról huszonöt bázisponttal a 0,25–0,50 százalékos sávba emelte az irányadó kamatot, véget vetve ezzel a recesszió utáni amerikai gazdaság élénkítését szolgáló zéró körüli kamatszintnek.

Az autókereskedők bánhatják a dráguló hiteleket
Az autókereskedők bánhatják a dráguló hiteleket
Joshua Barton / Reuters

A Fed kommentárja szerint döntéshozói 2016-ra négy alapkamat-emelésre látnak lehetőséget, de utaltak arra is: ha a piac rosszul reagálna a szigorításra, később kamatcsökkentés is szóba ­jöhet.
A Bloomberg összefoglalója szerint a Fed lépésének fő nyertesei a befektetéseik után az emelkedő kamatkörnyezetben nagyobb bevételhez jutó biztosítótársaságok, tőkepiaci cégek, illetve az alacsony inflációjú USA-exportőr országok.

A vesztesek között lesz az autó­ipar, becslések szerint ugyanis a dráguló hitelek miatt az USA-ban 150 ezerrel kevesebb autó kel majd el jövőre, de a Fed-kamatemelés várhatóan komoly lökést ad az inflációnak Kínában és Brazíliában is – mindkét országban nagyban erősítve a recessziós környezetet.

Németh Dávid, a K & H elemzője szerint ha a Fed jövőre valóban rászánja magát a négy kamatemelésre, úgy a magyar állampapírok hozama is növekedhet, míg a nemzetközi devizapiaci mozgások miatt a forint árfolyama jövőre átlépheti a 300-as szintet a dollárral szemben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.