Véget ért a dinnyekartell kora, újra lecsaphat a GVH

Brüsszel fellépése nyomán a kormány fű alatt részben helyreállította a mezőgazdasági kartelleknél a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) korábbi eljárási jogkörét: a hivatal újra teljes súlyával tud fellépni a versenytorzító megállapodásokkal szemben. A Fidesz a dinnyekartellezők megmentése érdekében még 2012 novemberében erődemonstrációnak is beillő törvénymódosítással kötötte meg a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) kezét.

A GVH indíthatott eljárást agrárkartell ügyében, ám az eljárás lefolytatásához ki kellett kérnie a földművelésügyi miniszter engedélyét. A titokban létrejött kartellek felderítése rendkívül sok erőforrást emészt fel, ám mivel a módosítás eredményeképpen Fazekas Sándor bármikor lefújhatta a GVH eljárását, lényegében értelmetlenné vált a versenyhatóság további aktivitása a területen.

Magyar dinnye magyar piacon még kartellezhet
Magyar dinnye magyar piacon még kartellezhet
Kurucz Árpád / Archív

A versenyjogot ismerők szerint már az induláskor egyértelmű volt, hogy a magyar jogszabály nem fog átmenni Brüsszel szűrőjén. Így is történt: a bizottság 2013-ban kötelezettségszegési eljárást indított. Az ügy nem került az unió bírósága elé, mivel a kormány nyár elején csöndben visszaállította a GVH korábbi piacfelügyeleti szerepét. A bizottságnál közölték a lapunkkal: várhatóan rövidesen lezárják az eljárást.

A szeptember elsejétől érvénybe lépő jogszabály szerint az agrárpiaci versenykorlátozó megállapodások a továbbiakban már csak akkor mentesülnek a GVH eljárása alól, ha a piaci szereplők közötti megállapodás csak a magyar piacot érinti. Ez igencsak szűk egérút: azt ugyanis problémás megállapítani, egy megállapodás mikor sérti a közösségi jogot, és mikor nem. A jövő agrárkartellezői így kétszer is meggondolhatják, tárgyalóasztalhoz ülnek-e.

A nagy dinnyeháború 2012 nyarán robbant ki: a Tesco Váci úti áruházában Fazekas Sándor agrárminiszter, a Dinnyeszövetség és a Magyar Zöldség-Gyümölcs Terméktanács bejelentette, hogy az állami fél „moderálta” tárgyalásokon a nagy áruházláncok belementek, hogy az akkor induló szezonban kizárólag hazai dinnyét árusítanak, és kilogrammonként legalább 99 forintért. A GVH a sajtóból értesült a nagy nyilvánosság előtt, ünnepélyesen bejelentett árkartellről, majd azon melegében eljárást is indított a résztvevőkkel szemben.

A GVH lépése kínos helyzetbe hozta az agrártárcát: a kereskedőláncok szemében a tárca hitelessége erősen csorbult, miután kiderült, hogy a minisztérium az elvárt minimális törvényességi egyeztetést sem folytatta le a GVH-val. Bár Budai Gyula akkori államtitkár később is szorgalmazta más ágazati megállapodások létrehozását is, a kereskedők később már nem voltak hajlandók tárgyalni.

A kartellbírság ott lebegett az akkor még Simonka György fideszes országgyűlési képviselő által képviselt Magyar Dinnyeszövetség (MDSZ) és a többi, a megállapodásban részt vevő szakmai szövetség feje felett. A kormánypárt végül – a szintén dinnyenagykereskedő Pócs János javaslatára – korlátozta a GVH intézkedési jogkörét. Emiatt a versenyhivatal később más, fogyasztókat megkárosító agrárpiaci kartellekkel szemben sem tudott érdemben eljárni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.