Véget ért a befektetési alapok reneszánsza

Állampapír, készpénz, bankbetét – leginkább ezeket a megtakarítási formákat választotta a magyar lakosság 2015-ben – derül ki a hirado.hu portál cikkéből.
A magyar lakossági megtakarítása nyolc százalékkal növekedett, és mára meghaladja a 40 ezer milliárd forintot – állította Palkó István, a portfolio.hu vezető elemzője az M1 Summa című műsorában.
 
A portál gyűjtése szerint 2015-ben a magyar lakosság 27 százaléka bankbetétbe, 14 százaléka befektetési jegybe, 13 százaléka készpénzbe, 11 százaléka állampapírba, 6 százaléka életbiztosításba, 5 százaléka pedig nyugdíjpénztárba fektette megtakarítását.

A statisztikai adatok azt mutatják, a befektetési alapok reneszánsza véget ért. Ezek bővülését még a nyugdíjpénztárak és a szintén adókedvezménnyel megtámogatott életbiztosítások is megelőzték. Szakértők szerint a számok arról is árulkodnak, hogy a magyar lakosság kerüli a kockázatot.
 
A lakossági állampapírok állománya 2015 végére 3160 milliárd forintra nőtt, ami a GDP 8 százaléka és a teljes államadósság több mint 10 százaléka. Vagyis minden tizedik állampapír ma már a magyar lakosság kezében van. 
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.