Véget ér a pénztárgépes türelem

Jóllehet már rég életbe lépett a pénztárgépek adatszolgáltatásáról szóló szabály, bizonyos feltételeknek megfelelő vállalkozói kör türelmi időt kapott. Jövőre azonban ezek a türelmi idők lejárnak, így minden vállalkozásnak, amelyik online pénztárgép használatára kötelezett, kötelező a NAV felé adatot szolgáltatnia – hívja fel az érintettek figyelmét a Mazars. A könyvvizsgáló és adótanácsadó cég hozzáteszi: 2014 végéig le kell lecserélniük a hagyományos pénztárgépeket azoknak a cégeknek is, amelyek pénztárgép használatára nem kötelezettek.

A cégeknek a kibocsátott számlák adatait havonta, a tárgyhónapot követő hónap 15. napjáig elektronikusan kell beküldenie a NAV-nak úgy, hogy a számla kelte, a számla sorszáma, a vevő neve, a vevő címe és az ellenérték forgalmi adót is tartalmazó összege (áfamentesség esetén az ellenérték összege) minden esetben szerepeljen rajta. Az adatbejelentést – a számlakibocsátás időpontját mint rendező elvet figyelembe véve – napi bontásban kell elkészíteni. Az adatszolgáltatási kötelezettség csak a 2014. december 31. után (vagyis a 2015. január 1-jétől) kibocsátott számlákra vonatkozik. Az adatok bejelentésre a NAV honlapján elérhető adatlap szolgál, amelyet nem kell benyújtani arra az időszakra, amikor a vállalkozó nem bocsátott ki számlát.

Az adatszolgáltatási kötelezettség elmulasztása, illetve késedelmes teljesítése az adózás rendjéről szóló törvény szerinti mulasztási bírság(ok) kiszabását vonhatja maga után, ez magánszemélynél 200 ezer, társaságoknál pedig 500 ezer forint összegig terjedhet – mondta Nyári Zsolt, a Mazars szakértője.
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.