Vége a válságnak? Egyre többen látják az alagút végét

Vége a világgazdasági recessziónak, már elindult a kilábalás, áll az egyik vezető londoni befektetési bankcsoport szerdán közzétett elemzésében.

A Bank of America-Merrill Lynch (BoA-ML) londoni befektetési kutatócsoportjának júliusra szóló havi jelentése szerint a globális  gazdasági visszaesés a második negyedévben véget ért, és a harmadik negyedévtől lassú, "törékeny" növekedés kezdődött.

A ház jövőre már 3,7 százalékos egész évi világgazdasági növekedést vár. A globális átlagon belül a felzárkózó országcsoport teljesíthet a legjobban, 5,5 százalékos jövő évi növekedéssel. A fejlett ipari térség együttes hazai összterméke (GDP) 2,2 százalékkal bővül a jövő évben, jósolják a BoA-ML elemzői a befektetőknek kiadott friss prognózisban.

A cég szerint az amerikai gazdaság már az idei második félévben 2,7 százalékos növekedést produkál éves összevetésben, és jövőre 2,6 százalékkal növekszik.

A londoni City más nagy házai is most már egyre derűlátóbb előrejelzéseket adnak a világgazdaság következő egy évére, jóllehet a prognózisok fő jellemzője még mindig az óvatosság.

Az Economist Intelligence Unit (EIU) - a világ legnagyobb, nem befektetési banki jellegű gazdasági előrejelző cége - Londonban  kiadott legújabb, júliusra szóló világgazdasági prognózisában azt írta, hogy az előretekintő gazdasági jelzőszámok folyamatosan  javulnak, ami arra utal, hogy a világgazdaság már túljutott a visszaesés legrosszabb időszakán.

Az EIU londoni elemzői szerint a globális növekedési ütem először várhatóan hirtelen nekilódul, ahogy a vállalati szektorban zajló raktárkészlet-leépítés után elkezdődik a készletek visszatöltése, és a központi ösztönző programok is hatni kezdenek. A cég szerint azonban a recesszió előtti időszak növekedési ütemei még több évig nem térnek vissza: az EIU - vásárlóerő-paritáson számolva - jövőre 2,1 százalékos, és 2011-re is csak 3,4 százalékos világgazdasági növekedést jósol a 2006-ban és 2007-ben mért 5,0  százalékos ütemek helyett.

Azt a Bank of America-Merrill Lynch szerdai londoni elemzése is  megjegyzi, hogy a befektetőknek egyelőre nem kell tartaniuk az állami gazdaságösztönző programok felszámolásától, vagyis a gazdaságpolitikai viták során mind többször elhangzó "exitstratégia"  elkezdésétől.

A BoA-ML azt jósolja például, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve 2011-ig fenntartja jelenlegi, a kamatokat  zéró felé terelő szövetségi napikamat-célsávját.

Nagy-Britannia - az euróövezeten kívüli legnagyobb EU-gazdaság - jegybankja azonban a minap már meglepte a piacot egy általánosan  várt, további gazdaságélénkítő lépés bejelentésének elmaradásával.

A Bank of England (BoE) a jelenlegi rekord alacsony, fél  százalékos alapkamat szinten tartásáról hozott múlt csütörtöki döntésével együtt - a piac várakozásával ellentétben - közölte, hogy  nem bővíti ki a gazdaság felélesztésére bevetett másik pénzügypolitikai eszközének, a kvantitatív enyhítésnek a keretét.

A brit jegybank a legutóbbi, márciusi kamatcsökkentéssel együtt  jelentette be, hogy - fennállása óta első ízben - 75 milliárd font erejéig kvantitatív enyhítésbe kezd. A keretet azóta 125 milliárd  fontra (40 ezer milliárd forintra) növelte, és a piac azt várta, hogy a Bank of England a múlt héten 150 milliárd fontra emeli tovább az összeget. Ez azonban elmaradt, elemzői vélemények szerint azért, mert a BoE megvárja az augusztusi inflációs jelentést, és annak  ismeretében dönt az esetleges kibővítésről.

A kvantitatív enyhítésnek nevezett, gazdaságélénkítő célú  pénzügypolitikai eljárás lényege az, hogy a jegybank gyakorlatilag új pénzt teremt, és ebből vásárol kötvényt, hagyományosan elsősorban az államtól. A BoE azonban az általa teremtett pótlólagos likviditásból juttat közvetlenül a reálgazdaságba is, vállalati adósságpapírok vásárlása révén.

A globális összkép hitelminősítői szempontból is valamelyes  javulást mutat. A Moody's Investors Service Londonban kiadott  legújabb negyedéves összesítése szerint az idei második negyedévben, a cég által kockázati besorolással ellátott kereskedelmi és szuverén  adósok körében jelentősen, 9:1-re javult a le- és felminősítések  rátája, vagyis az osztályzatrontások száma már "csak" kilencszeresen  haladta meg a javított besorolásokét. Az első negyedévben még 25:1  volt ez az arányszám.

Számszerűsítve a MoodyÍs 543 adósosztályzati leminősítést  jelentett be 2009 második negyedében, 29 százalékkal kevesebbet az első három hónapban végrehajtott 762 osztályzatrontásnál.

A hitelminősítő megjegyzi ugyanakkor, hogy a jelenlegi fel- és leminősítési ráta, valamint a leminősítések száma "történelmi összehasonlításban is" változatlanul nagyon magas.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.