Vége a pölöskei szörpgyártásnak?

Vége a cégnek - röviden csak így foglalták össze a dolgozók a Zala megyei Pölöskén lévő Bognár Szörp Kft.-vel kapcsolatos információkat, miután kijöttek az üzem területéről a szerdán zárt kapuk mögött megtartott rendkívüli munkásgyűlés után.

A váratlanul összehívott gyűlésen több mint száz munkavállaló jelent meg, akiket először zárt kapu fogadott, majd  amikor megérkezett Bognár Kálmán, a cég alapítója, az üzem egyik raktárába hívta a dolgozókat. A munkásgyűlésre az újságírókat, fotósokat nem engedték be, de időközben megerősítették a biztonsági szolgálatot a cég területén.

A mintegy háromnegyed órás munkásgyűlést követően az együtt távozó munkavállalók elmondták: odabent azt közölte velük a cég vezetője, hogy az utóbbi hónapokban rossz döntéseket hozott és rossz tanácsadói voltak, ezért aki tud, keressen magának más munkahelyet. Állítása szerint azért nem tudnak fizetni, mert a számlavezető  pénzintézet zárolta a cég számláit, amin volt ugyan pénz, de most már nem férnek hozzá.

A dolgozók úgy tudják, hogy legfeljebb 10 emberrel a szörpkészítést újraindítja a kapun most is látható névtábla  kihelyezője, a kiskőrösi székhelyű Janicsek Kft. Arról nem kaptak tájékoztatást, hogy mi vezetett el a társaság felszámolásához, de ismereteik szerint több száz milliós hiteltartozás állhat a háttérben.

A dolgozókat a gyűlés után tízfős csoportokban engedték vissza az üzem területére, hogy a még bent lévő személyes tárgyaikat elhozhassák. Ez idő alatt távozott a cég tulajdonosa, Bognár Kálmán, aki minden újságírói kérdést azzal utasított el, hogy csak írásban lenne hajlandó nyilatkozni. "Nagyon nehezen élem meg a helyzetet" - közölte megtörten, de mást nem kívánt mondani.

A gyűlésről legkorábban távozó asszony az MTI-nek sírva mondta el: férjével és két felnőtt gyermekével együtt dolgozott a cégnél, ahonnan egyikük sem kapta meg az utolsó fizetését, most nem tudják rendezni a közüzemi számláikat sem. Ráadásul még a múlt év őszén őt  és még 23 embert rávettek arra, hogy mondjanak fel, mert így  megkapják a munkanélküli segélyt, mellette pedig feketén foglalkoztatják őket, bár ezért a korábbinál kevesebb pénzt kaptak.

Egy név nélkül nyilatkozó férfi az MTI-nek elmondta: 13 gyereket nevel, sajátjain kívül örökbe fogadott és állami gondozásból kivett gyermekei vannak, közülük csak ketten felnőttek. Feleségének szintén nincs állása, őt is csak néhány hónapig foglalkoztatták rakodómunkásként a cégnél, munkaviszonya azonban nem éri el a kilenc  hónapot sem, hogy munkanélküli ellátásra lenne jogosult.

Egy asszony arról számolt be, hogy velük azt közölték: felszámolással vagy végelszámolással szűnik meg a Bognár Szörp Kft. Néhány napon belül elhelyeznek egy táblát a telephely bejáratánál, amelyről kiderül, hogy kihez fordulhatnak azok, akik rendkívüli felmondással távoznának a cégtől, vagy megvárhatják a csoportos  létszámleépítést, ami még legalább 54 nap.

Az MTI-t szerdán a pölöskei - bár 2005 óta budapesti bejegyzésű  - cég egyik korábbi szállítmányozója azzal kereste meg, hogy mintegy 2 millió forint tartozása van feléjük a Bognár Szörpnek. A neve  elhallgatását kérő cégnél közölték, hogy korábban is voltak gondok a  számlák kifizetésével a 45 napos határidő ellenére, de február 23-a  ta már egyetlen tételt sem rendeztek, 30 kifizetetlen fuvarszámlája van a pölöskei társaságnak.

Az MTI kedden megkereste a pölöskei telephely bejáratán szereplő Janicsek Kft.-t, amelynek képviseletében Janicsek Béla írásban ígért választ. Nem kívánta közölni, hogy milyen szerepet játszik a Bognár  Szörp Kft. ügyeiben, de a kérésére írásban feltett kérdésekre sem  adott választ.

A nemrég még a Magyarországon működő áruházláncok egyik legnagyobb szörp és gyümölcslé beszállítójaként tevékenykedő zalai cég kapuit csaknem két hete bezárták, a dolgozókat magyarázat nélkül hazaküldték.
A térség legnagyobb munkaadójának és adófizetőjének számító társaság lehetséges megszűnése kapcsán Feketéné Tarpál Ibolya polgármester azt mondta: az éves 5-6 millió forintos helyi adó elmaradása komoly bevételkiesést és jelentős munkanélküliséget okoz a faluban és környékén.

Az APEH honlapján elérhető adatok szerint felszámolás alatt áll a pölöskei társaság, ugyanakkor a cég tulajdonosának neve is megtalálható a végrehajtási eljárással érintett adózók listáján.

A Zalai Hírlap összefoglalója szerint a mintegy hatezer négyzetméteres gyártelepen havonta 4-5 millió liter termék készült, 2007-ben 9 millió doboz üdítőitalt gyártottak, ami a tulajdonos akkori közlése szerint nettó 3,3 milliárd forint forgalmat jelentett. A vállalkozás 1989-es indulása óta több pályázati sikerrel bővítette a telepét, 2004-ben saját ásványvízkutat is avattak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.