Vége a csődnek: felszámolják a Szeviépet

Vége a csődvédelemnek, felszámolják a Szeviépet. A csődegyezségi tárgyaláson a hitelező bankok elutasították a túlélést lehetővé tevő üzleti tervet. Több száz alvállalkozó futhat a pénze után.

Elutasították a Szeviép Zrt. csődegyezségi ajánlatát - tájékoztatta lapunkat Tímár Gyula. A csődbiztos szerint ajánlatuk elutasítása után nem maradt remény a speciális vízügyi munkákra szakososodott társaság reorganizációs tervének végrehajtására. Felszámolása immár elkerülhetetlen.

A Szeviép április végén kért csődvédelmet. Mintegy 400 hitelezője együttesen csaknem 13 milliárd forintot követelt a társaságtól. Az elismert követelések összege ebből 8,7 milliárd, a biztosítékokkal garantált banki igények 3,5 milliárd, a nem biztosított alvállalkozói követelések 5,2 milliárd forintot tettek ki. Az M43-as autópálya építésénél elvégzett munkákhoz köthető banki és alvállalkozói számlák együttes összege pedig ezen belül alig másfél milliárd forintot volt.

A Szeviép megmaradása érdekében önálló ajánlatokat készített pénzintézeti hitelezőinek, alvállalkozóinak és beszállítóinak. Eszerint a bankok követeléseik felét kapták volna vissza. Ha ezt elfogadták volna, le kellett volna mondaniuk minden kamatkövetelésükről, el kellett volna engedniük a társaság mintegy 1,8 milliárd forint hitelét, és hozzá kellett volna járulniuk a fennmaradó tartozások átütemezéséhez. Az egyezségi javaslat szerint a társaság 15 hónap türelmi időszak után kezdte volna meg a negyedévente esedékes törlesztést. Az utolsó részletet 2014 decemberében átutalták volna.

Alvállalkozóinak szerényebb, de viszonylag gyors adósságrendezésre tett ajánlatot a Szeviép. A garanciával nem biztosított 5,2 milliárd forint követelés legkevesebb 30 százalékát a hitelezői egyezség bírósági jóváhagyása után rendezték volna. Ennek elfogadása az ajánlat szerint azt jelentette, hogy az alvállalkozók majdnem 3,2 milliárd forintról lemondanak. Cserébe a társaság vállalta volna, hogy a követelések további tíz százalékát utalja át az alvállalkozóknak, ha sikerül megállapodnia az M43-as építésénél elvégzett, de teljesítési igazolás hiányában egyelőre ki nem fizetett 450 millió forintja behajtásáról.

A Szeviép keddi csődegyezségi tárgyalásán azonban kiderült: mindebből immár nem lesz semmi. A társaság a reorganizáció helyett a felszámolás útjára lép.

A felkínált egyezség feltehetően azért esett kútba, mert a Szeviépnek hitelező hat pénzintézet a felszámolás során a neki megajánlott 50 százalékos kielégítésnél többet várhat. Igyekezetük pénzük visszaszerzésére érthető. Más kérdés, hogy lépésük garancia arra is: a megszűnő építő cég kasszájából a kisvállalkozók a csődegyezség alapján nekik kifizethető pénz 30 százalékát sem kapják majd meg.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.