Vége az illegális sportfogadásnak, blokkolják az oldalakat

Elkezdi a Szerencsejáték Felügyelet (SZF) az online fogadási oldalak blokkolását, azaz amivel eddig késlekedtek, abba most nagy lendülettel és hirtelen belevágnak. A szervezet oldalán közzétett dokumentumok szerint a 90 napos „elzárást" immár négy oldal – a bet-at-home.com, a betclic.com, a sportingbet.hu és a unibet.com – esetében indították el. Ezzel párhuzamosan megkezdik az időközben a Szerencsejáték Zrt. által elindított hazai konkurencia, a Tippmixpro.hu helyzetbe hozását.

A blokkolási folyamat nem egyszerre történik meg. A SZF első lépésként az eljárás megindításáról szóló dokumentumot teszi közzé az oldalán (ami az említett négy esetben már megtörtént), majd ezt követően 15 napra a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) teszi elérhetetlenné az illegális sportfogadási felületet. Ennek értelmében ezeknél s szolgáltatóknál nem sok értelme van számlát nyitni, de arra sem árt figyelni, hogy a számlákon eddig felhalmozott nyereményeket felvegye a játékos. Bár ez nem legális, vagyis ezt csak úgy tehetné meg a fogadó, ha ezzel párhuzamosan a NAV felé is elszámol.

A blokkolás nagyon sokat váratott magára, hiszen nem csak a Fidesz, de a korábbi kormányok is szerették volna adózásra fogni ezeket az internetes szolgáltatókat. Eddig nem sok sikerrel. Az oldalak blokkolásától ez az együttműködés az állam és a nemzetközi cégek között persze nem kezdődik el, ám lehet mégis ez kényszeríti ki az eredményt.

Eddig ugyanis különösebb probléma nélkül éltek-virultak ezek az oldalak. Hiába volt a legújabb, immár a Fidesz kormány által kidolgozott, szigorúnak ható törvény, a helyzet semmi sem változott az előző évekhez képest. Olyannyira, hogy a nemzetközi társaságok képviselői a labdarúgó világbajnokság előtt a Népszabadságnak arról nyilatkoztak, hogy magyar játékosaik száma még növekedett is az idén, így az most 250-350 ezer között lehet.

Ha az ellenőrzés miatti félelem elbizonytalanítja a játékosokat, s azok a Szerencsejáték Zrt oldalára váltanak, az nagyot lendíthet a Tippmixpro.hu forgalmán, amely a torna alatt így is jelentősen javult. Az állami monopólium tájékoztatása szerint a vébé első teljes hetében 512,6 millió forint árbevételt hozott a fogadási oldal, ami jócskán meghaladta az eddigi rekordnak számító 408,8 millió forintot. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.