Vége a választásoknak, bekeményít a MÁV

Kesztyűs kézzel bánt az utasokkal az elmúlt időszakban a MÁV. De ennek vége. A választások után talán nincs értelme tovább finomkodni, így bármennyire is kellemetlen mindenkinek, a vasút ismét hadat üzen a bliccelőknek. Áprilisban újra működnek a peronkapuk a pályaudvarokon.

A MÁV-Start Zrt. közlése szerint, a vasútőrök és a rendőrség munkatársainak segítségével fokozott ellenőrzéseket tartanak a budapesti fejpályaudvarokon. Az intézkedés célja a menetjegyváltási hajlandóság növelése és a visszaélések számának csökkentése. A vasúttársaság becslései alapján a bliccelők évente több milliárd forintos veszteséget okoznak.

Állandó vegzálásra áprilisban nem kell készülni. A vasúttársaság csak a peronkapus rendszer egy-egy napra visszaállított, átmeneti működtetését tervezi a budapesti fejpályaudvarokon. Ennek megfelelően a Keleti, a Nyugati és a Déli pályaudvaron található peronkapuknál a hónap bármely napján és bármely időszakában számíthatnak az utasok ellenőrzésre.

A MÁV-Start arra kéri az utasokat, hogy a menetjegyeiket az utazásukat követően ne dobják el, hanem őrizzék meg a pályaudvarok kijáratáig, hiszen az ellenőrzést végző munkatársak a peronkapuknál, az állomások területére be- vagy onnan kilépve is kérhetik az érvényes menetjegyek vagy bérletek bemutatását. Az ellenőrzés alkalmas a hamisított bérletek kiszűrésére is, amelyek az utóbbi időben több alkalommal a vasúttársaság látókörébe kerültek.

A statisztikai adatok alapján évente több százezer esetben kell a jegyvizsgálóknak intézkedni a vonatokon az érvénytelen utazási bizonylatok miatt. A fokozott ellenőrzéstől azt várják, hogy csökkentse az érvényes menetjegy vagy bérlet nélküli utazások és a kedvezmények jogosulatlan igénybevételének számát. A tapasztalatok alapján az időszakosan alkalmazott szigorított ellenőrzések ideje alatt és azokat követően, jelentős mértékben nőtt a menetjegy- és bérletváltási hajlandóság. Amivel párhuzamosan csökkent a vonatokon kiszabott pótdíjak mértéke és az utazásból kizárt utasok száma is.

A terv ezzel együtt az, hogy a peronkapuk átmeneti, időszakos működtetését április vége után is folytatják. Emellett az utasok a vonatok fedélzetén is megerősített jegyvizsgálói jelenlétre számíthatnak. A jegyvizsgálók mellett találkozhatnak a tavaly november óta szolgálatot teljesítő, fedélzeti jegyellenőrökkel is, akik szintén bármikor kérhetik a vonatokon utazók utazásra jogosító dokumentumait.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.