Vedomosztyi: Az Emfesznek nem sikerült megállapodni a Gazprommal

Az Emfesznek nem sikerült megállapodásra jutni a Gazprommal, s ezért vásárolja most a gázt átmenetileg az E.ON Földgáz Trade Zrt-től - írta csütörtökön a Vedomosztyi című orosz üzleti lap.

Kutas István az E.ON Földgáz szóvivője megerősítette a lapnak, hogy a cég szállít földgázt az Emfesznek, egy ideiglenes,  csak erre a hétre szóló, de szükség esetén meghosszabbítható  megállapodás alapján. A mennyiségről és az árról azonban nem  nyilatkozott.

A lap felelevenítette, hogy a magyar piac közel negyedét ellátó   Emfesz korábban Dmitrij Firtas ukrán üzletember DF csoportjához  tartozott, s a gázt tavaly év végéig Firtas RoszUkrEnergo (RUE)  cégétől kapta, amely 50 százalékban a Gazprom, 45 százalékban Firtas  és 5 százalékban egy alig ismert üzletember tulajdonában van. A RUE  Viktor Juscsenko ukrán államfő kérésére közvetítőként szerepel az  orosz-ukrán gázüzletben, s a fennmaradó gázból szállított az Emfesz  révén Magyarországra, továbbá más konstrukcióban Lengyelországba.

A RUE-t azonban a januári orosz-ukrán gázháborút lezáró, tíz  évre kötött, s ukrán részről Julija Timosenko kormányfő által aláírt  szerződés megfosztotta közvetítői szerepétől, s azóta nem kap gázt a  Gazpromtól. A Vedomosztyi szerint az Emfesz azóta - közel négy hónapja - a  tranzitvezetékből vett le gázt. A Gazprom ugyan panaszt tett a  magyar energetikai ügynökségnél, de közben tárgyalások folytak egy  közvetlen Emfesz-Gazprom szerződés megkötéséről. Ezek azonban  eredménytelenek maradtak.

A lap emlékeztetett arra is, hogy az Emfesz májusban  bejelentette, hogy új tulajdonosa egy svájci székhelyű, RosGas nevű  cég, és a továbbiakban attól vásárolja a gázt. A korábbi tulajdonos,  a Firtas ellenőrzése alatt álló Mabofi Holding hangsúlyozta, hogy az  Emfeszt jogsértő módon adták el Góczi István ügyvezető segítségével,  s hogy a Mabofi bírósági úton szándékozik megtámadni a vonatkozó  szerződést.

Nem tudni, ki áll a RosGas mögött. A 2008 decemberében kelt  alapító iratok mindössze két magyar igazgatót tüntetnek fel: Laki  Andrást, és Gazda Tamást, s az utóbbi az Emfeszhez közelálló  források szerint jogász, Góczi egyik munkatársa.

A Gazprom már többször leszögezte, hogy nincs köze a RosGashoz,  s ezúttal nem kívánt nyilatkozni arról, hogy folytatódnak-e még a  tárgyalások az Emfesszel. Az utóbbi szóvivője azt mondta, "a Gazprom  a lehetséges opciók egyike", de arról ő sem szólt, hogy  folytatódnak-e még a tárgyalások, a Gazprommal, s nem kommentálta a  RosGasról szóló információkat sem - írta a Vedomosztyi.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.