Védettebb banki ügyfelek

Az új jogszabályok és a banki magatartási kódexnek köszönhetően az eddiginél nagyobb védelmet élveznek a pénzintézetek ügyfelei – mondta Bajnai Gordon kormányfő a pénzügyi felügyelet új ügyfélszolgálatának megnyitóján. Farkas Ádám PSZÁF-elnök szerint munkatársai próbavárlásokkal tesztelik a bankokat.

Tartható a 2010-es költségvetés, de ehhez a mostani szigorú költségvetési politikát kell folytatni - mondta Bajnai Gordon a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeleténél (PSZÁF) tett látogatását követően tartott sajtótájékoztatón. A miniszterelnök kiemelte: ha a következő kormány belátja, hogy ez az út vezethet el a tartósan stabil gazdálkodáshoz, az euró bevezetéséhez, tartható lesz a 2010-es költségvetés.

Bajnai Gordon és Farkas Ádám a pénzügyi felügyelet új ügyfélszolgálatán
Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeleténél/Bajnai

A miniszterelnök csütörtökön megtekintette a PSZÁF most átadott ügyfélszolgálatát és call-centerét. A kormányfő kiemelte: a január elsejétől hatályos új jogszabályok, illetve a banki magatartási kódex révén "ügyfélbarátabb" lesz a magyar pénzintézeti rendszer. Aláhúzta: az új törvények védelmet nyújtanak a banki ügyfeleknek, és segítenek elkerülni, hogy a jövőben újabb válság alakuljon ki a pénzügyi piacon, emellett ahhoz is hozzájárulnak, hogy a hitelfelvevők ne írjanak alá méltatlan szerződéseket.

Bajnai Gordon emlékeztetett arra: tavaly nyáron a kormány tárgyalásokat kezdeményezett a bankokkal, miután a kabinet jelzéseket kapott arról, hogy a hitelintézetek a banki szerződéseknél visszaélnek erőfölényükkel a banki ügyfelekkel szemben. A tárgyalások vezettek el a banki magatartási kódex megalkotásához, illetve egyes, a banki ügyfelek fogyasztóvédelmét szolgáló új jogszabályokhoz, például az uzsorakölcsönökről szóló törvényhez - mondta a kormányfő. Bajnai Gordon hangsúlyozta: ezzel együtt a felvett hiteleket mindenkinek vissza kell fizetnie, mert ez a pénzügyi piac működésének alapja, de az ügyfelek ellehetetlenülése ellen védelmet kell biztosítani.

Farkas Ádám, a PSZÁF elnöke elmondta: a törvénymódosítások lehetővé teszik, hogy többek között magasabb bírságot, büntetést, akár 2 milliárd forintot is kiszabjon a felügyelet a jogszabályt megsértő pénzintézetre. Az elnök kiemelte: a felügyeleten belül megerősítettek egy egységet, amely kiemelten foglalkozik majd a fogyasztóvédelemmel, például a munkatársai próbavásárlásokat hajtanak majd végre egyes bankoknál, pénzügyi intézményeknél. A felügyelet önállósága erősödött és működése hatékonyabb lesz. Ezt szolgálja például az, hogy célzott fogyasztóvédelmi vizsgálatokat is végrehajthat a jövőben a felügyelet. Farkas Ádám bejelentette: pénteken tartja első ülését a Pénzügyi Stabilitási Tanács, amely a jegybank, a Pénzügyminisztérium és a felügyelet együttműködését erősíti.

Bajnai Gordon kérdésre elmondta: a PSZÁF elnökével közösen keresik azokat a személyeket, akik szakmai kvalitásuk, gyakorlatuk alapján betölthetik a felügyelet alelnöki posztjait. A miniszterelnök kiemelte: a kormány önként vállalta, hogy ez év március 1-jétől olyan határozatot nem hoz, amellyel nagy összegű, hosszú távú pénzügyi kötelezettséget vállalna, emellett fontos pozíciók betöltéséről sem hoz személyi döntéseket a kabinet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.