Védelmet kérnek a kamionosok

Piacvédelmi intézkedéseket várnak a kormánytól a magyar fuvarozók. A szakvállalkozások az ukrán kamionosokat versenyelőnyhöz juttató közlekedési engedélyek számának korlátozását kérik.

A Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete (MKFE) közleményében arról ír: a szakmai szervezet levélben szólította fel a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) illetékeseit, hogy a március 17-18-án, Kijevben megrendezésre kerülő ukrán-magyar közúti közlekedési vegyesbizottsági ülésen törekedjenek a két ország között cserélendő közlekedési engedélyek számát a valós fuvarpiaci igényekhez igazodva, a viszonosság elvét figyelembe véve meghatározni.

Az érdekképviselet felhívja a figyelmet arra, hogy a magyar fuvarozókat versenyhátrányban tartó jelenlegi állapotok mielőbbi megváltoztatása nemzetgazdasági érdek.

Míg Ukrajna és Oroszország irányába az utóbbi két-három évben 12-15 százalékkal csökkent a magyarországi áruforgalom, elsősorban az ukrán fuvarozók nagyszámú engedély kontingens birtokában blokkolják a magyar fuvarozók piachoz jutási feltételeit. Az ukrán fuvarozók a zsugorodó piacon egyre nagyobb teret nyernek a számolatlanul osztogatott magyar engedélyek birtokában.

Az érdekképviselet ezért a többi között elvárja a magyar tárgyaló delegációtól, hogy a 2015. évre már átadott engedélyeken felül az év során további adómentes engedélyt Magyarország már ne adjon az ukrán fuvarozók részére, úgynevezett harmadik országos engedélyt adóköteles formában se kaphassanak az eddig átadottakon felül az ukrán fuvarozók, a felhasznált és a fel nem használt engedélyekkel Ukrajna számoljon el Magyarország felé.

Az MKFE határozottan kéri a kormányzattól, hogy az idei és a jövő évi magyar-ukrán kontingens számát a jelenleginek a felében határozza meg. Ha mégis felmerülnének további, viszonosságon felüli igények, azokat csak adóköteles engedélyekkel lehessen kielégíteni.

Az MKFE hangsúlyozza, hogy a magyar fuvarozó vállalkozások a tarthatatlan helyzet egyértelmű javítását várják el a tárgyaló delegációtól.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.