Vasladyt díjazott a Fortune magazin

Élre tört Mary Barra: a GeneralMotors (GM) vezérét választotta a Fortune magazin az év legbefolyásosabb üzletasszonyának. Az 53 éves Barra tavaly a második volt, előzőleg a 27. és a 29. helyre sorolták, az idén a vállalat üzleti sikereit, illetve botrányainak elsimítását díjazva őt hozta ki győztesnek a tekintélyes lap amerikai zsűrije.

Számos, még Barra 2013-as kinevezése előtt piacra dobott GM-modellnél kellett milliós visszahívásokat elrendelni 2,9 milliárd dollár költséggel, valamint rendezni a detroiti óriás felelőtlenségére visszavezethető emberi tragédiák anyagi és erkölcsi következményeit. Azt még bírálói is az üzletasszony javára írták, hogy nem bújt ki a felelősség alól, állta a washingtoni bizottsági meghallgatásokat, miközben vaskézzel rendet tett saját portáján.

Jól kellett manővereznie
Jól kellett manővereznie
Anindito Mukherjee / Reuters

Az autóipar irányítói közül egyedüli nőként a Fortune-listán szereplő Mary Barra határozott fellépésével jelentősen javított a GM megkopott imázsán, s ez a forgalmi mutatókon is meglátszik. A cég a második negyedévet már 1,1 milliárd dolláros nyereséggel zárta, s jó úton halad afelé, hogy megszorongassa a Volkswagent és a Toyotát, esetleg visszaszerezze hosszú éveken át bérelt helyét az autóipar trónján – ami az eladási statisztikákat illeti.

A második fél év előzetes rendelései jó okot adnak az optimizmusra. A Fortune külön díjazta, hogy Barra aktívan részt vesz abban a kampányban, amely nők foglalkoztatását szorgalmazza az olyan „férfias” ágazatokban is, mint az autóipar – és nem csak a futószalagok mellett. A női cégvezetők száma és elismertsége egyre nő, legalábbis Amerikában.

Becslések szerint a fontos pozíciókban kinevezett nők száma az utóbbi fél évtizedben megduplázódott, s elég a lista elején szereplő óriásvállalatokra tekinteni annak megállapításához, mekkora óriások vezetését bízták rátermett hölgyekre a profittermelést minden más elé helyező részvényesek-tulajdonosok.

Az elvégzett munka minősít – emlékeztet a Fortune Carly Fiorina esetére, aki az ismeretlenség homályából előlépve a 1998-as lista élére állt. A Hewlett-Packard akkori vezérigazgatója ma már a jövő évi amerikai választás egyik elnökjelöltjeként kampányol. Hogy mekkora sikerrel, abba egy másik hölgynek, Hillary Clintonnak is lesz némi beleszólása.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.