Vasárnap egy órával többet aludhatunk

Most vasárnap hajnali 3 órakor az óra 2-re áll vissza: a téli időszámítással nemcsak most aludhatunk egy órával többet, hanem a téli rezsiszámlán is foghatunk.

Idén október 25-én kezdődik a téli időszámítás: szombatról vasárnapra virradó hajnalban állítjuk vissza az órákat 3-ról 2 órára - figyelmeztet a központi áramrendszert üzemeltető állami Mavir. Az óraátállítás haszna kettős: villamos energiát takarítunk meg, egyúttal kíméljük a környezetünket.

A Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító ZRt. évek óta méri és elemzi az adatokat. Ezekből kitűnik, hogy az átállítással évi mintegy 120 ezer megawattóra (MWh) villamos energiát takarít meg az ország, ami 30-40 ezer háztartás éves energiaszükségletével egyezik meg. Ez megfelel egy közepes méretű magyar város teljes éves fogyasztásának.

Az egész Európában egységesen alkalmazott óraállítási módszer azon alapul, hogy március 20. és szeptember 22. – azaz a tavaszi és őszi napéjegyenlőség – között a nappalok hosszabbak, mint az éjszakák. Minél inkább egybeesik a lakosság szokásos ébrenléti ideje – a reggel 7 és este 10 óra közötti időszak – a természetes nappali világosság idejével, nyáron annál kevesebb világítást kell használni.

A Mavir becslései szerint az óraátállítással a magyar fogyasztók évente a nyári időszámítás alatt mintegy 4-5 milliárd forintot takaríthatnak meg villamosenergia-költségeikből. Mindez azonban nem csupán pénzügyi, hanem környezetvédelmi szempontból is rendkívül előnyös, hiszen az alacsonyabb fogyasztás kevesebb károsanyag-kibocsátással is jár – idézi a közlemény Tihanyi Zoltánt, a Mavir rendszerirányítási és nemzetközi kapcsolatok vezérigazgató-helyettesét.

Arra a Mavir nem tér ki, de mi feltétlenül szükségesnek tartjuk megjegyezni, hogy így most szombat éjjel egy potyaórával többet is lehet aludni.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.