Vasárnap áramkímélő óraátállítás

Vasárnap hajnali 2-kor 3-ra kell állítani az óráinkat, vagyis egy órával kevesebbet aludhatunk. Az áramrendszer-irányító szerint ez azért hasznos, mert így 40 ezer háztartás fogyasztását takaríthatjuk meg évente.
Hazánkban – az Európai Unió gyakorlatához igazodva – március utolsó vasárnapjától október utolsó vasárnapjáig tart a nyári időszámítás – közölte az áramrendszer-irányításért felelős állami Mavir. Az idén március 30-án, vasárnap hajnalban 2 óráról 3-ra állítjuk óráinkat. A több évtizede bevezetett gyakorlattal hazánk egynapi átlagos villamosenergia-fogyasztását spórolhatjuk meg évente.

Az Európai Unióban egységesen alkalmazott nyári időszámítás lényege, hogy a szokásos ébrenléti idő minél inkább egybeessen a természetes világosság idejével, azaz reggel 7 és este 10 óra között a lehető legkevesebbet kelljen használni a világítást.
A Mavir szakemberei évtizedek óta gyűjtik és elemzik a mindenkori fogyasztási adatokat, amely alapján megállapítható, hogy a módszerrel hazánk egynapi átlagos villamosenergia-fogyasztását spórolhatjuk meg évente, vagyis közel 40 ezer háztartás éves felhasználását. Az 1980 óta működő rendszer segítségével eddig közel 4000 gigawattóra energiát takarítottunk meg, amely az ország közel 5 heti átlagfogyasztását jelenti. 

Az energiatakarékos fényforrások elterjedésével ugyan csökken az egyes eszközök fogyasztása, de számuk növekszik, így a megspórolt energia mértéke állandónak mondható. A megtakarítás jellemzően a háztartásokban, az építkezéseken, a hosszan nyitva tartó intézményekben és szolgáltatóknál, valamint a középületek díszkivilágításánál keletkezik. Az októberi visszaállítás – mivel az év ezen időszakában már korán sötétedik – nem okoz többletfogyasztást – közli a Mavir.

Egy tavalyi felmérés szerint ugyanakkor a magyarok nem támogatják az óraátállítást

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.