Variációk az olajárra, 60-tól 100 dollárig

A kőolaj ára száz dollárra emelkedhet valamikor a következő két negyedévben a zöldhasú folyamatos gyengélkedése és a növekvő kereslet miatt - állítják a Deutsche Bank elemzői. Az osztrák OMV olajipari cég ezzel szemben úgy véli, 60-80 dollár között stabilizálódik a kurzus a következő években.

A kőolaj ára száz dollárra emelkedhet valamikor a következő két negyedévben, mert a dollár tovább gyengül az euróhoz képest - vélte a Deutsche Bank egyik energiaipari elemzője.Adam Sieminski szerint az euró 1,60 dollárra erősödhet a közeli negyedévekben, aminek következtében a dollár árfolyamától jelentősen függő nyersolaj ára eléri a száz dollárt hordónként.

Az elemző hozzátette továbbá, hogy a százdolláros olajár visszafogja a globális gazdasági növekedést.
A kőolaj ára a héten idei csúcsra, 82 dollárra emelkedett, miután október közepe óta 17 százalékkal nőtt. Az euró ugyancsak a héten 1,50 dollár fölé drágult, 14 hónapja nem volt ilyen erős a dollárhoz viszonyítva.

Az olaj ára tavaly júliusban rekordszintre, hordónként 147 dollár fölé emelkedett, majd decemberben 32 dollárra, öt év óta a legalacsonyabb szintre zuhant. Az osztrák OMV olaj- és gázipari vállalat hordónként 60-80 dollár között alakuló olajárakra számít a következő években. Wolfgang Ruttenstorfer vezérigazgató szerint ez olyan "ésszerű árszínvonal, amelyen a szükséges beruházások életképesek lehetnek". Hozzátette, hogy az OMV a jövőben jobban fog törődni a megújítható energiaforrásokkal a több lábon állás  érdekében, de számít jelentős földgázügyletekre is.

Az OMV a "legfontosabbnak" tartja a Nabucco gázvezeték megépítését, de támogatja a Déli Áramlat gázvezeték tervét is. Úgy látja, az OMV vezetője szerint nem rontja az EU támogatta Nabucco vezeték kilátásait, hogy Oroszország meg akarja gyorsítani a szintén európai irányokba tervezett Déli Áramlat építését.

Ruttenstorfer lehetségesnek vélte, hogy a Nabucco-beruházás menetrendje "kissé csúszhat", de - mint mondta - "a következő években óriási szükség lesz új gázvezetékekre és földgázforrásokra", ezért "a Nabucco számunkra a legfontosabb, de támogatjuk a Déli Áramlatot is".

A Déli Áramlat tervezett közép-európai ágának végpontja éppúgy a Bécs melletti, baumgarteni európai elosztóközpont lesz, mint a Nabuccóé. A baumgarteni gázelosztó központot az OMV kezeli, és az orosz Gazprommal együttműködve gáztőzsdét is akar építeni rá.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.