Varga: százmilliós hitelek az online pénztárgépek gyártóinak

A kormány az eredetileg tervezett 95 helyett immáron csak 40-50 milliárd forintot remél a pénztárgép-átállásból.

A kormány a Magyar Fejlesztési Bankon (MFB) keresztül folyósított hitelekkel próbálja felgyorsítani a pénztárgépek gyártását – jelentette be Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerdán.

Mint emlékezetes, a Magyar Kereskedelmi és Engedélyezési Hivatal a múlt héten jelentette be, hogy immáron három gyártó kapta meg a gyártási és forgalmazási engedélyt online kapcsolatra alkalmas pénztárgépre.

Korábban Varga Mihály javaslatára szeptember elsejére tolták ki a nem PC-alapú pénztárgépeket használó kiskereskedők számára a tényleges átállás határidejét.

Az erről szóló év eleji kormányrendelet szerint május elsejétől csak online pénztárgép használható Magyarországon, ám a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) ellenőrei december 31-ig felmentést adtak a nagy áruházláncok PC-alapú pénztárgépei számára, míg a kisebb kereskedelmi vállalkozások e-journallal nem rendelkező gépei miatt július elsejéig nem bírságol a NAV.

Varga Mihály szerint azonban a szoftvergyártók késlekedése miatt a korábbiakhoz képest is két hónapot csúszott az átállás, így most szeptember elsejéig használhatják a kisvállalkozások a régi típusú gépeiket.

De Varga Mihály szavaiból kiderül, ez az időpont is képlékeny. A NAV ugyanis szeptemberben nem csak azt vizsgálja, hogy lecserélte-e a kiskereskedő a gépét. A vállalkozó akkor is mentesül a büntetés alól, ha igazolni tudja, hogy már megrendelte a gyártótól – pénztárgép-nagykereskedőtől – az új berendezést.

Lapunk kérdésére, hogy a tárca mikorra számol a hazai pénztárgépállomány tényleges lecserélődésével, Varga Mihály annak a véleményének adott hangot: szerinte "ez a gyártóktól függ." A gyártói-forgalmazói berkekben viszont korábban úgy becsülték, hogy szerencsés esetben októberre legfeljebb a hazai 250 ezres gépállomány 80 százaléka cserélődik le. A teljes pénztár-park megújulását és a NAV szervereivel való üzemszerű kommunikáció megvalósulását pedig forrásaink egyöntetűen az év végére, vagy 2014 első negyedévére jósolták.

Kérdésünkre Varga Mihály elmondta: a kormány a két hónapos (illetve az eredeti, Matolcsy György által tervezett átálláshoz képest immáron több mint féléves) csúszás miatt nem folyik be a pénztárgépek hálózatosítása nyomán tervezett 95 milliárdos adótöbblet. A nemzetgazdasági tárca vezetője szerint a kormány az év hátralévő részére csak 40-50 milliárdra számít ebből a forrásból.

A pénztárgépes átálláshoz a NGM és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) tárgyalásokat folytat a szóba jövő lehetséges gyártókkal. A gyártást a kormány kedvezményes hitelekkel próbálja felgyorsítani, amelyeket az MFB folyósít majd az engedéllyel rendelkező gyártóknak. Varga Mihály szerint ennek mértéke százmilliós nagyságrendű lesz, ám pontos számot a miniszter még nem mondott.

A gyártók ugyanis előbb megkapják majd az engedélyt az MKEH-tól a pénztárgépükre, majd ezek után a megrendelések alapján fogják látni, hogy mekkora forgóeszköz-hitelre lesz szükségük – magyarázta Parragh László, az MKIK elnöke a hitel kihelyezésének a mikéntjét.

Az MKIK szerepe az lesz, hogy részint tájékoztatja a kamarai tagságot az átállásról kapcsolatos tudnivalókról, illetve kamarai ajánlást adnak a számukra megbízhatónak ítélt gyártónak.

Parragh László elmondta: a kamarai ajánláshoz szükséges céges átvilágításnál azt fogják figyelembe venni, hogy az adott gyártó rendelkezik-e a gyártáshoz szükséges banki háttérrel, gyártókapacitással és szervizháttérrel. Az átvilágítás a gyártó számára önkéntes, és kérdésünkre Parragh László leszögezte, hogy nem jár fizetési kötelezettséggel a gyártó számára.

Ugyanakkor Varga Mihály és Parragh László egyaránt úgy fogalmaztak: a kedvezményes hitelt kapó vállalkozástól "elvárják, hogy a legkedvezőbb áron adják a pénztárgépeiket".

Varga Mihály szerint a kabinet korábban lehetségesnek tartottta, hogy hatósági árat vezetnek be a pénztárgépekre, de később mégis a piackonform megoldás mellett döntöttek – avatott be a gazdasági miniszter az online átállás kulisszatitkaiba.

A gyártóknak adandó hitel mellett nem változott a kiskereskedők számára folyósítandó vissza nem térítendő támogatás összege. A tárca számítása szerint a nagyjából tízmilliárdos keretösszegből egy kereskedő pénztárgépenként – legfeljebb öt gépre kérhet támogatást – 50 ezer forintos támogatást kaphat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.