Dunaferr: vásárlás, nem államosítás

Hivatalos a vételi ajánlat: a kormány nevében Varga Mihály elküldte levelét a Dunaferr vezérigazgatójának. A nemzetgazdasági miniszter szerint államosítás például 1946-ban a Rimamurányi Vasmű egyetlen tollvonással való állami kisajátítása volt, ez nem ez.

Varga Mihály ma hivatalosan is tájékoztatta az ISD Dunaferr Zrt. menedzsmentjét a magyar kormány vételi szándékáról, az erről szóló levelet a nemzetgazdasági miniszter délután elküldte a cég vezérigazgatójának azzal a kéréssel, hogy továbbítsa azt a tulajdonosnak. Erről maga a miniszter nyilatkozott a Népszabadságnak.

Munkatársunk kérdésére, miszerint hogy lehet az, hogy hétfő délelőtt, miután az 1500 munkavállaló elbocsátására készülő Dunaferr vezetőjével találkozott, még kizártnak tartotta a 2004-ben privatizált cég visszaállamosítását, Varga Mihály visszautasította a "180 fokos fordulatot", és úgy reagált: egészen más az államosítás, és a vételi ajánlat.

Államosítás az volt, amikor például 1946-ban a Rimamurányi Vasművet az állam egyetlen tollvonással, kártalanítás nélkül kisajátította. Most 2013-at írunk, kapitalizmus van, a kormány piaci alapon vételi ajánlatot tesz – magyarázta lapunknak, feloldva az ellentmondást. 

A miniszteri levél nem tartalmaz olyan konkrétumot, mely ne lenne ismert. Egyik kormányzati forrásunk most 50 százalékos esélyt lát arra, hogy az adásvétel létrejön, és az Orbán-kormány így biztosítja a Dunaferr 7500 dolgozójának a további foglalkoztatását. Az ukrán-orosz cégnek nyilván nem éri meg a veszteséget finanszírozni, viszont "logisztikai" szempontból jó, ha a térségben van egy cége. A kormánynak pedig nem érdeke, hogy 1500 dolgozó egy része munkanélküli legyen, hiszen ezzel is nőnek a kiadások.

Másrészt kampány van, jövő tavasszal választások lesznek, és nem lenne szerencsés, ha a Dunaferrnél a jövő nyárig elnyújtott leépítés folyamatosa szalagcím lenne a sajtóban – fogalmazott forrásunk –, miközben a miniszterelnök szinte mindent a fogalalkoztatás növelésének, a munkavédelmi akcióterveknek rendel alá.

A kormánynak jelenleg nincs pontos információja arról, mit tartalmaz a cég 2012-es konszolidált mérlege, de a Dunaferr veszteségeiről, adósságáról sincs. Evgeny Tankhilevich cégvezető a napokban arról nyilatkozott, hogy a vállalat vesztesége az utóbbi két évben közel 50 milliárd forintot tett ki, de a Dunaferr nyereségessé tehető.

Forrásunk nem tudott válaszolni arra, hogy a feszített költségvetés tud-e több száz milliós nagyságrendet nélkülözni. Varga Mihály szerint, adott esetben őszre aláírható lenne az adásvételi szerződés.

Mezőközy András a cég szóvivője lapunk megkeresésére csupán annyit jegyzett meg, hogy a kormány részéről a szándéknyilatkozatot megkapták, s azt már továbbították is a tulajdonosoknak. A lehetőségekkel kapcsolatban egy dunaferres forrásunk kifejtette: "ilyen kérésre nyilván le fogunk ülni, s tárgyalunk, már csak azért is, mert ha nem ezt tennénk, az nyilván komoly udvariatlanság lenne."

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.