Rubelre váltani a devizatartalékot?

Varga Mihály szerint van értelme a devizatartalék átváltásának. A tartalékot rubelben is tarthatnák, az orosz fél szerint Rogán Antal erről tárgyalt is Moszkvában. Friss hír: a Fidesz közleménye szerint csak egy swapügyletről volt szó.

"Minél több lábon áll egy ország, annál erősebb, annál stabilabb tud lenni. Ha csak egy valutára helyezzük a hangsúlyt, hibát követünk el" – válaszolta Varga Mihály, leendő nemzetgazdasági miniszter a Népszabadság azon kérdésére, személy szerint mit gondol arról, hogy ha Magyarország a devizatartalék egy részét a stabil dollár helyett esetleg rubelben halmozza fel, ez nem jelentene-e problémát egy hirtelen előállt válsághelyzetben.

Varga mindazonáltal elhárította azt a kérdést, Magyarország valóban tervezi-e, hogy devizatartalékának egy részét rubelban tartsa. "Semmilyen devizatartalékról folytatott tárgyalásról nem tudok, bár ha jól tudom, pártközi egyeztetések zajlottak, Rogán urat kérdezzék erről" – mondta. 

Rogán Antal – sajtóosztálya útján – azt megerősítette, hogy a múlt héten Moszkvában járt, ahol Putyin pártjának, az Egységes Oroszországnak egyik vezetőjével, az Állami Duma alelnökével, Szergej Zseleznyákkal tárgyalt. És az egynapos baráti látogatáson meghívta az Egységes Oroszország pártot a Fidesz következő kongresszusára. A Fidesz frakcióvezető nem kommentálta viszont az orosz párt honlapjára feltett közleményt, mely szerint a magyar kormány a napokban megvizsgálja annak lehetőségét, hogy "a kevésbé stabil dollár helyett rubelben halmozzon fel devizatartalékot". 

Rogán látogatásáról a Népszava közölt cikket, amelyben beszámolt az utazás – Magyarországon eddig nem igazán közölt – tényéről, illetve a közleményről. Rogán azt mondta a lapnak, hogy az orosz-magyar kapcsolatok aktuális kérdéseit tekintették át. Az újság jegybanki informátorokra hivatkozva azt is közölte, hogy az MNB-t nem tájékoztatták ilyen tervről. 

A rubelben tartott devizatartalék egy nagyobb orosz hitel esetén kerülhetne szóba – a tartalék ugyanis leginkább a hazai fizetési kötelezettségek fedezetére kell szolgáljon (ezt most épp a "bizonytalan" dollárban felvett kötvény billenti az amerikai valuta felé). Orbán Viktor moszkvai tárgyalásain a hírek szerint mindenesetre egy nagyobb összegű orosz hitelnyújtás is szóba került, amely hazai energetikai beruházások finanszírozását szolgálná. Oroszország ilyen jellegű hitelt atomerőművek építéséhez ad előszeretettel, miközben Magyarország épp tervezi Paks bővítését.

Babák Mihály, a parlament számvevőszéki és költségvetési bizottságának a tagja lapunknak úgy fogalmazott, ő sem tudna jobbat mondani, mint amit Varga Mihály miniszter nyilatkozott, egyetért azzal. A legfontosabb a több lábon állás és a biztonság. Ezért – noha hangsúlyozottan nem kívánt állást foglalni a rubel mellett – szerinte mérlegelni kell, hogy több valutában legyen felhalmozva a tartalék.

A Fidesz a cikkek megjelenése után közleményben reagált, hangsúlyozva, hogy Rogán moszkvai útja illeszkedik a keleti nyitás politikájába. Az ebben közöltek szerint a jelentős orosz külkereskedelmi aktívumot magyar termékek szállításával csökkentené Magyarország, és ennek kapcsán került szóba, hogy a két ország között a jövőben érdemes lenne kötni egy rubelalapú swapmegállapodást, ami könnyítheti a magyar-orosz külkereskedelem kölcsönös finanszírozását.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.