Varga: az MVM nem lesz tőzsdecég

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerint érdemes befektetni a magyar gazdaságba, hiszen a gazdasági növekedéssel együtt javultak a profitkilátások is.

A miniszter a Budapesti Értéktőzsde Xetra kereskedési rendszerének pénteki indulása után újságírók előtt kijelentette: a magyar gazdaság abban a helyzetben van most már, hogy a lehetőségek tárházát kínálja a befektetők számára. Elmondta, a magyar gazdaságban megvan a növekedési potenciál, ebben az évben növekedési fordulat történt, jövőre pedig a kormány 2 százalékos növekedést vár, ami azt jelenti, hogy 2014-ben duplájával nőhet a magyar gazdaság teljesítménye. Érdemes tehát befektetni a magyar gazdaságba, hiszen javultak a profitkilátások - fejtette ki.

Varga Mihály nemzetgazdasági hétfőn még is iskolaórát adott, pénteken már becsengetett
Varga Mihály nemzetgazdasági hétfőn még is iskolaórát adott, pénteken már becsengetett

Arra a kérdésre, hogy van-e kilátás a következő években az MVM Magyar Villamos Művek Zrt., vagy más állami vállalati részesedések tőzsdei értékesítésére, a miniszter úgy válaszolt: pillanatnyilag nem lát lehetőséget arra, hogy az MVM is megjelenjen a tőzsdén, de hosszú távon ezt nem lehet kizárni. Elmondta, hogy a tőzsdei előkészítés hosszú folyamat, és az MVM jelenleg több olyan akvizícióban is benne van, ami jelentős mértékben leköti az erőforrásokat.

Kérdésre válaszolva elmondta, ahhoz, hogy tartóssá váljon a magyar gazdaság növekedése, alapvetően az kell, hogy az eddig meglévő növekedési faktorokhoz felzárkózzanak mások is. Hozzáfűzte: az Európai Bizottság jelentése is azt tartalmazza, hogy jövőre a növekedés egyik húzóereje már a belső fogyasztás is lehet.

Kifejtette, hogy a lakossági fogyasztás bővülésének lehetősége megnő, hiszen az adócsökkentéssel, a rezsicsökkentéssel, a családi adókedvezmény kiterjesztésével, valamint a béremelésekkel több pénz fog maradni a háztartásoknál. Így az export szektor, a járműipar, a mezőgazdaság, az építőipar növekedése mellett a fogyasztás is húzni fogja a magyar gazdaság növekedését.

A miniszter szerint a magyar gazdaság növekedési forrásainak bővülése, továbbá a Xetrán keresztüli forrásbővülés is lehetőséget adhat arra, hogy tőzsdére lépjenek olyan magyar cégek, amelyekben kisebbségi résztulajdona van az államnak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.