Varga Mihály: Valószínűleg hozzá kell nyúlni a bankadóhoz

Nem azért írtuk alá az EBRD-vel februárban a bankadó csökkentéséről szóló megállapodást, hogy a hitelintézeteknél jó pontokat szerezzünk – magyarázta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Világgazdaság Mit ér a vállalat, ha magyar? című konferenciáján. Ez a kontraktus azért született meg, hogy a hitelezés mértéke javuljon Magyarországon.

A számok szerint ugyanis a nagyvállalati körben csökkent a hitelállomány, a kkv-knál növekedett. Abban az esetben, ha ezekből egyenleget vonunk, akkor az látszik, hogy a hitelállomány nem fejlődött, márpedig a gazdaság fejlődésének ez az egyik motorja. Ma a gazdaságbővülés hitelezésnövekedés nélkül valósul meg, ami sokáig nem tartható. Reményeink szerint a bankadó csökkentése ezért a hitelezés emelkedésével jár.

Van azonban egy kis hajszál a levesben – jegyezte meg a miniszter. A parlament ugyanis elfogadta a az adócsökkentésről szóló törvényt, ám két pontot az Európai Bizottság „megtámadott”. Az első ezek közül az, amely szerint a kormány együttesen 10 milliárd forintos adókedvezményt adna azoknak a pénzintézeteknek, amelyek a válság idején is növelték hitelkihelyezésüket.

Ezt viszont az EB tiltott állami támogatásnak minősítheti. A másik pedig az a pont, amelyben kedvezményeket adnánk azoknak a bankoknak, amelyek a kelet-európai piacaikon – például Ukrajnában és Oroszországban – veszteségeket szenvedtek el. Varga Mihály szerint ezt a pontot is megtámadta a Bizottság. „Ha hozzá kell nyúlni a bankadóhoz, akkor annak ez lesz az oka” – fejtette ki a miniszter.

Ez azonban nem szabad, hogy befolyásolja az Erstével és az EBRD-vel kötött megállapodást, amelynek része a bankadó csökkentése és a magyar állam tulajdonszerzése az Erste leánycégében – hangsúlyozta.

Újságírói kérdésre válaszolva a nemzetgazdasági tárca vezetője elmondta, hogy a kormány nem tervezi azt, hogy a közeli jövőben eladja részesedéseit maghatározó magyar vállalatokban, így nem kell arra spekulálni, hogy a kormány a Richterben vagy a Molban meglévő állami részvénycsomagot a piacra dobná. Mint korábban beszámoltunk róla, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. október végén csaknem 75 milliárd forintért a Budapesti Értéktőzsdén értékesítette az OTP Bankban meglévő részesedését, amely 14 millió részvény volt. Az értékesítési ár mintegy 10 milliárd forinttal haladta meg a papírok nyilvántartási értékét. A nemzetgazdasági tárca vezetője az ügyletet úgy értékelte, hogy a tranzakció sikeres volt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.