Varga kérte, a hitelminősítő megadta

– Megért a helyzet a felminősítésre. A nagy nemzetközi hitelminősítőknek a korábbinál alaposabban kell értékelniük az elmúlt évek eredményeit, amelyek alapján szükségszerű Magyarország besorolásának javítása – üzent az S & P-nek még péntek reggel a Hungarian Business Leaders Forum konferenciáján a nemzetgazdasági miniszter.

Varga Mihály emlékeztetett, hogy az utóbbi években a folyó fizetési mérleg masszív többletet mutat, az államháztartási hiány évek óta három százalék alatt van, a gazdasági növekedés tavaly a legmagasabbak között volt Európában, és a foglalkoztatás is folyamatosan bővül.

Stumpf István alkotmánybíró és Varga Mihály. Van okuk a derűre
Stumpf István alkotmánybíró és Varga Mihály. Van okuk a derűre
Reviczky Zsolt

A tárcavezető szerint a gazdasági környezet kiszámíthatóságát növeli, hogy a kormány már április végén benyújtja a parlamentnek a jövő évi költségvetés tervezetét. A gazdasági szereplők így hamarabb tisztában lehetnek azzal, hogy mire számíthatnak 2016-ban, az esetleges változásokra felkészülhetnek, tudnak alkalmazkodni az új helyzethez. A büdzsé tavaszi összeállítása mellett szól, hogy az aktualizált konvergenciaprogramot is április végéig kell benyújtani az Európai Bizottságnak, így a két munkát öszsze lehet kapcsolni, a két dokumentum összhangban lesz egymással – tette hozzá.

A minisztérium internetes oldalára pénteken feltöltött tervezési tájékoztató szerint a kormány először április közepén tárgyal a 2016-os költségvetésről, amelyet a hónap végén nyújtanak be a parlamentnek. A dokumentum szerint a jövő évi büdzsé a foglalkoztatás növelésére, a stabilitásra, az államadósság csökkenő pályán tartására, valamint az államháztartási hiány fenntarthatóan három százalék alatt tartására épül.

Törvény szerint amúgy a kormánynak szeptember végéig, választási évben október végéig kell benyújtania az Országgyűlésnek a következő évi költségvetést, nem példa nélküli azonban, hogy kötelezettségének előbb tesz eleget. A 2013-as büdzsét például 2012 júniusában terjesztette be a kabinet – igaz, mire elfogadták, már csak nyomokban emlékeztetett az eredeti változatra, s menet közben, 2013-ban is többször módosítani kellett. Emlékezetes, az első Orbán-kormány 2000-ben két évre (2001-re és 2002-re) szóló költségvetést fogadtatott el a parlamenttel.

Varga beszélt arról is, hogy még ebben a kormányzati ciklusban megvalósulhat az egy számjegyű személyi jövedelemadó (jelenleg 16 százalék) és az egykulcsos, tíz százalék körüli társasági adó (most évi 500 millió forintos árbevételű cégeknek tíz, e felett 19 százalék). Csökkenhet az általános forgalmi adó általános adókulcsa is, amely jelenleg 27 százalék. A miniszer szerint szemléletváltásra van szükség az adózási rendszerben.

Az adóhatóság mindenkit rossz adósként kezel, a jövőben azonban meg kell különböztetni az évek óta rendben működő, adójukat mindig pontosan befizető vállalkozásokat azoktól, amelyekkel probléma van, és szoros felügyeletet igényelnek. Az ügyfélbarát, szolgáltató jellegű adórendszer kialakítását célzó új törvény jövő januárban léphet hatályba.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.