Ilyen csodafegyverekkel készül Varga Mihály

Gyorsabban hívná le az unió támogatásait, aktívabbá tenné a hitelezést, rugalmasabbá a munkaerőpiacot, ösztönözné a beruházásokat. Ezt a négy csodafegyvert vetné be a magyar gazdaság növekedésének fentartása érdekében Varga Mihály.

A nemzetgazdasági miniszter a napi.hu tudósítása szerint a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara, valamint az Audi Hungária Motor Kft. által szervezett győri szakképzési konferencián megerősítette: a ciklus összes uniós pályázatát kiírja a kormány 2017 közepére.

Elmondta, a növekedés fenntarthatósága érdekében előrelépne a támogatások igénybevételének felgyorsításában, a hitelezési aktivitás növelésében, a rugalmas munkaerőpiac kialakításában, illetve a beruházások, a lakásépítés és -felújítás ösztönzésében. Úgy fogalmazott: a következő időszakban ez a négy "kerék" lendítheti tovább a magyar gazdaságot. A miniszter az emissziós-ügyről szólva leszögezte: biztos benne, hogy az autóipar túllép a nemrég kirobbant botrányon.

A jelenlegi munkaerő-piaci helyzet egyik sajátossága, hogy egyszerre van jelen a növekvő munkaerő-kereslet, ugyanakkor egyes térségekben és ágazatokban már a szakképzett munkaerő hiányával kell szembenéznie a vállalatoknak - emelte ki előadásában a szakminiszter. Mint mondta: növelni kell a modern termelésbe bevonható, jól képzett és széles alaptudással rendelkező munkavállalók számát. A kormány ezért úgy döntött, hogy olyan szakképzési rendszert kell kialakítani, amely alkalmas arra, hogy a gazdaság igényeinek megfelelő, a munkavállalóknak pedig elhelyezkedési lehetőséget adó szakoktatást valósítson meg.

A Központi Statisztikai Hivatal ipari termelési adatat is ismertetve a miniszter elmondta, a szakképzés átalakításának biztos alapot biztosít a hazai gazdaság megerősödése. 2015 augusztusában 6,2 százalékkal emelkedett az előző évi adatokhoz képest. A két éve tartó folyamatos növekedéshez jelentős mértékben járult hozzá a hazai a járműgyártás és a szorosan hozzá kapcsolódó ágazatok. Az exportadatokat tekintve a járműipar kivitele kiemelkedő mértékben, 17 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakában mértet, a szektor hazai eladásai pedig 2,5 százalékakal nőttek az egy évvel ezelőttihez képest - mutatott rá Varga Mihály.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.