Varga Mihály a pedagógusoknak 10 százalékos béremelést ígér

Szorgalmazzuk az egész fővárosi közlekedés újragondolását – mondta Varga Mihály, a Origónak adott interjújában. Jelezte: újra kell gondolni az intézményrendszer nagyságát, már több mint 13 ezren dolgoznak ezen a területen, a járatkiszervezések sem állították meg a létszámnövekedést. A BKK hatalmasra duzzadt vízfejként működik, amin változtatni kellene.

Jövőre 2,5 százalékos bővüléssel számolnak, mivel az uniós források felhasználása alacsonyabb lesz, a korábbi programok kifutása és a későbbiek elindulása miatt. Fegyelmezett, takarékos költségvetés készül, amit jól mutat a két százalékra tervezett hiány. Ez egyébként alacsonyabb az EU átlagánál. A tárcák ennek ellenére ugyanakkora vagy éppen nagyobb forrásból gazdálkodhatnak, mint 2015-ben.

A legnagyobb nyertesei a jövő évi költségvetésnek a családok lesznek – mondta –, mivel az adóváltozások miatt csökkennek a terheik. Egyrészt az szja-csökkentés, másrészt az adókedvezmények kiterjesztése is pozitívan érinti majd őket. Az állam folytatja az életminőséget javító beruházásokat, létrejön ismét egy külön beruházási alap, amely 100 milliárdos lesz.

A megkezdett életpályamodellek is folytatódnak, a pedagógusok 10, míg a rendvédelmi és a fegyveres dolgozók 5 százalékos béremelkedésre számíthatnak. Jövőre 43 ezer ápoló és 18 ezer orvos részesülhet béremelésben, amelyre 15,8 milliárd forint jut. A háziorvosok számára lehetővé tesszük, hogy a helyi adó alól mentesüljenek, ha az adott önkormányzat így dönt.

 

Varga az interjúban bírálta, hogy a jegybank egyik munkatársa kifogásolta a kormány döntését. Jelezte, ez a 2010-2013 közötti Simor-korszakot idézi. Azonnal megválnék attól a kollégától, aki ezt a gazdasági minisztérium részéről tenné meg a jegybank döntésével kapcsolatban.
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.