Varga megtalálta, mi veszélyezteti a növekedést

Az ország versenyképességének további növekedését veszélyezteti, ha nem alakítják át az adóhivatal szervezetét úgy, hogy jobban hozzá tudjon járulni a gazdaság fejlődéséhez, rugalmasabban tudjon alkalmazkodni a gazdasági változásokhoz.

Ezt fejtegette Varga Mihály az adóhatóság új szakmai vezetőinek ünnepélyes kinevezésén hétfőn, Budapesten.

A nemzetgazdasági miniszter szerint fordulópont jött el a magyar adórendszerben. Olyan adóhatóságot alakítanak ki, amely tevőlegesen fogja segíteni a magyar gazdaság fejlődését.

Az adóhivatalnak a jövőben partnerként kell támogatnia a vállalatokat, vállalkozásokat és a magánszemélyeket, hogy minél egyszerűbben, gyorsabban, könnyebben tehessenek eleget adófizetési kötelezettségüknek - jelentette ki a miniszter.

Hozzátette: a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak (NAV) a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szervezetéhez sorolásával olyan ügyfélbarát adózási rendszert alakítanak ki, amely gyorsabb az eddigieknél és kevesebb adminisztrációs terhet ró az emberekre és a vállalkozásokra.

Varga Mihály hangsúlyozta: a költségvetés bevételeinek csaknem 95 százalékáért felelős szervezetnél nincs helye a bizonytalanságnak, az átalakítás lehető leggyorsabb befejezése mindenkinek az érdeke volt. A miniszter beszámolt arról, hogy 2015. december 31-ig elkészítettek és kihirdettek a szervezeti változásokkal összefüggő valamennyi jogszabályt. Kiemelte: folyamatosan javul az adózói morál, a legfrissebb adatok szerint tavaly 531 milliárd forinttal haladták meg a bevételek az előirányzatot. Ezen belül minden fontos adónem - személyi jövedelemadó, társasági adó és általános forgalmi adó (áfa) - bevétele több lett a korábban tervezettnél - tette hozzá.

A túlteljesülés alapvetően annak köszönhető, hogy a magyar gazdaság jobban teljesített a várakozásoknál, kedvezően alakultak a makrogazdasági és piaci folyamatok, és annak is, hogy fehéredett a gazdaság, nőttek az áfa- és társasági adóbevételek - mutatott rá.

A miniszter elmondta: a NAV a jövőben nem kormányhivatali, hanem központi hivatali státusban működik tovább, közvetlen miniszteri felügyelet és irányítás alatt. A szervezet vezetője Tállai András államtitkár, akinek munkáját négy helyettes államtitkár segíti - ismertette a miniszter.

Az átalakítással az eddigieknél egyszerűbb, átláthatóbb szervezet jött létre - jelentette ki. Egy teljes hierarchikus szint, a regionális főigazgatóságok kikerültek a rendszerből, amely így kétszintűvé vált - ismertette. A korábbi 79 szervezeti egységgel szemben 39-et alakítottak ki, ezzel jelentősen csökken a belső adminisztráció és felgyorsulhatnak a hivatali folyamatok - vélekedett.

Csökken a központi irányítás mérete is, a főosztályok száma 35-ről 29-re, a vezetőké pedig 154-ről 79-re változott. Ezen belül a korábbi jogszabályokban szereplő hat elnökhelyettesi pozíciót a négy helyettes államtitkári váltja majd fel, a 21 főigazgató helyett 2, a 30 főigazgató-helyettes helyett 3, a 61 igazgató helyett 37 igazgató látja el a feladatokat - sorolta a miniszter.

Varga Mihály beszámolt arról, hogy idén mintegy 1,5 millió állampolgár jövedelemadó bevallását készítheti el a NAV, 2017-től pedig mindenkiét. Kitért arra is, hogy megújulnak az adóellenőrzések, rövidülnek az ellenőrzési határidők, és egyszerűsödik az adóhatósági kommunikáció nyelvezete is. Az adózói jogok érvényesítését szolgálja, hogy létrejön a fellebbviteli igazgatóság a másodfokú hatósági feladatok ellátására. Ez biztosítja az egész országban egységes hatósági tevékenységet, és egyik záloga a szervezeten belüli egységes jogalkalmazásnak - mondta.

Tállai András, a NGM parlamenti és adóügyi államtitkára, a NAV vezetője elmondta: a mintegy 20 ezer embert foglalkoztató NAV alapfeladatát, a költségvetési bevételek biztosítását a jövőben más szemlélettel kell végezni, szolgáltatóbb jellegű, ügyfélbarátabb hivatalt kell létrehozni.

Hangsúlyozta: fél év alatt be kell fejezni a NAV teljes átszervezését, szakmai megújítását, az új életpályamodell kidolgozását, az új adózási rend bevezetését, valamint az elektronikus ügyintézés maximális kiterjesztését.

Tállai András kiemelte: az ügyfélközpontúság nem azt jelenti, hogy könnyebb lesz elkerülni az adófizetést, hanem azt, hogy a tisztességes adózók a NAV ügyfélbarátabb arcával, az adózás kijátszásán gondolkozók pedig az adóhatóság szigorával fognak találkozni.

Az átalakítás során Tamásné Czinege Csilla az adószakmai ügyekért, Molnár Tamás a vámszakmai és a nemzetközi ügyekért, Szeleczki Zsuzsanna Judit a hatósági és a felügyeleti ügyekért, Sors László pedig a bűnüldözési és a nyomozóhatósági feladatok ellátásáért felelős helyettes államtitkár lett. A NAV központi irányítás főigazgatói posztjára Marsi Márta Erzsébetet nevezték ki.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.