Varga kedvez a bankoknak

Az elmúlt hetekben előre jelzettnél is komolyabb mértékben csökkentené a bankadót Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter.

Az általa benyújtott módosító szerint a jövő évi bankadó nem haladhatja meg az idén fizetett sarc 45 százalékát. A törvényjavaslat kedvezményeket is tartalmaz, amelyeket azok a bankok vehetnek igénybe, amelyek növelik vállalati és lakossági hitelállományukat.

Varga meghallotta a figyelmeztetést
Varga meghallotta a figyelmeztetést
Veres Viktor / Népszabadság

A módosító javaslat szerint a bankadó mértéke hitelintézet esetén az adóalap 50 milliárd forintot meg nem haladó része után 0,15 százalék, az e feletti összegre 0,31 százalék lesz 2016-ban, 0,21 százalék 2017-ben és 2018-ban, azzal a kikötéssel, hogy a hitelintézet által az adóévre fizetendő sarc mértéke 2016-ban nem haladhatja meg az idei adóévben bevallott összeg 45 százalékát, míg 2017-ben és 2018-ban a 2016-os adóévben fizetett mértéket. Ha a bankok növelik hitelállományukat, a 2017-es és a 2018-as adóévre fizetendő különadó mértéke nem haladhatja meg az idén fizetett bankadó összegének 30 százalékát.

Az elmúlt hetekben több komoly figyelmeztetést is kapott a kormány a pénzügyi szektorból, hogy baj lesz abból, ha megsérti a bankszektorral való kiegyezésnek tekintett tavaszi megállapodást. Akkor az Erste Bankkal és az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal (EBRD) kötött egyezséget a kabinet, amelynek értelmében csökkenti a bankok terhét, újabb terheket nem sóz a hitelintézetek nyakába, cserébe bevásárolhatja magát 15 százalékig az Erstébe. A kormány mégis ellentétesen cselekedett: a brókerbotrányok okozta károk enyhítéséhez szükséges forrást a bankokkal kívánta kifizettetni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.