Varga: a bankoknak érezniük kell

Csökkenhet a bankadó. Varga Mihály azt is megmondta, hogyan.

A bankoknak érezniük kell, hogy a bankadó csökkentésének - értelemszerűen - együtt kell járnia a hitelezés növekedésével, az pedig fontos kérdés, hogy a bankoktól ezt milyen formában lehet a "legoptimálisabban kikényszeríteni". A kormány fog majd arról dönteni, hogy ennek jogszabályi környezetét meg kell-e teremteni - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerdán a Kossuth rádióban.

A miniszter arra reagált, hogy Nagy Márton, a Magyar Nemzeti Bank pénzügyi stabilitásért és hitelezésért felelős ügyvezető igazgatója egy szerdán megjelent lapinterjúban felvetette, ne legyen egységes a bankadó csökkentése, azoknak a pénzintézeteknek nagyobb mértékben kellene kedvezni, amelyek aktívan hitelezik a magyar vállalatokat.

Varga Mihály felidézte, hogy a magyar kormány az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal (EBRD) februárban kötött megállapodásban a hitelezési aktivitás növekedésének reményében vállalta a bankadó csökkentését. Mint megjegyezte, voltak bankok, amelyek erre már vállaltak bizonyos kötelezettségeket, mások viszont "visszafogottabbak".

A miniszter az M1 aktuális csatornán azt is megismételte, hogy 2016-tól a bankadó a mérlegfőösszeg 0,31 százalékára (31 bázispont), 2017-től 2018 végéig pedig 0,21 százalékára (21 bázispont) csökken. A 2016-os csökkentéssel 60 milliárd forintot, a 2017-essel további 20-22 milliárd forintot hagy a kormány a gazdaságban - jegyezte meg.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.